Το κόμμα «Zares», βασικός εταίρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD) στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβενίας αναμένεται να ανακοινώσει ότι περνάει στην αντιπολίτευση. Το κόμμα ανήγγειλε ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, επειδή δεν εκπληρώθηκε από τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μπορούτ Παχόρ το αίτημά του για ευρύ ανασχηματισμό μετά την απόρριψη των κυβερνητικών νόμων στα τρία δημοψηφίσματα της 5ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του "Zares", Γκρέγκορ Γκόλομπιτς την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε την παραίτησή του από υπουργός Ανώτατης Παιδείας και σήμερα πρόκειται να παραιτηθούν, άλλα τρία στελέχη του κόμματος η υπουργός Οικονομίας, Ντάρια Ράντι, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ίρμα Πάβλινιτς Κρεμπς και η υπουργός Πολιτισμού Μάιντα Σίρτσα, οι οποίες θα συνεχίσουν όμως να εκτελούν τα καθήκοντά τους μέχρι η Βουλή να επικυρώσει τις παραιτήσεις τους.

Σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Βουλής Πάβελ Γκάντερ επίσης στέλεχος του Zares, παραμένει στη θέση του. Η Βουλή την περασμένη Παρασκευή του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης απορρίπτοντας το αίτημα του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα για αντικατάσταση του προέδρου της Βουλής.

Η έξοδος του "Zares" από την κυβέρνηση έρχεται μετά την ανεπιτυχή απόπειρα του πρωθυπουργού, Μπορούτ Παχόρ να σταθεροποιήσει τις σχέσεις στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό μετά την απόρριψη της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και άλλων δύο κυβερνητικών νόμων στο δημοψήφισμα στις αρχές του μήνα.

Ο πρόεδρος του «Zares» τάχθηκε υπέρ θεμελιώδους ανασχηματισμού της κυβέρνησης και ζήτησε αντί του κ. Παχόρ να αναλάβει κάποιος άλλος τον πρωθυπουργικό θώκο έως τις βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Παχόρ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα απέρριψαν το αίτημα.

Με την έξοδο του «Zares» από την κυβέρνηση, στον κυβερνητικό συνασπισμό παραμένουν πλέον μόνον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, τα οποία κατέχουν 33 έδρες από τις συνολικά 90 έδρες της Σλοβενικής Βουλής.

Πριν από δύο μήνες αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το Κόμμα Συνταξιούχων (DESUS) με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο κ. Παχόρ ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με την πρόεδρο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Καταρίνα Κρέσαλ για να αποφασίσουν για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης μετά την απομάκρυνση του Zares.