Φόβους ότι ο πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμια σύρραξη, λόγω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων, η Αμερική και η Ρωσία θα φτάσουν στον πόλεμο», είπε ο Κουρτουλμούς στο πρακτορείο Ανατολή, και πρόσθεσε ότι η σύρραξη στη Συρία έχει φέρει όλον τον κόσμο «στο χείλος ενός μεγάλου περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου».

Ο Κουρτουλμούς αναφέρθηκε και στην παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι είναι «νόμιμη» και ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα αυτή «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Οι σχέσεις της Βαγδάτης με την Άγκυρα περνούν κρίση αφότου το Ιράκ κατήγγειλε, την περασμένη εβδομάδα, την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων «κατοχής» στο έδαφός του.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 2.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Οι 500 από αυτούς βρίσκονται στη βάση Μπασίκα και εκπαιδεύουν εθελοντές Ιρακινούς σουνίτες ενόψει της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, του προπυργίου του «Ισλαμικού Κράτους».

Η σουνιτική κυβέρνηση όμως στη Βαγδάτη θέλει τις δικές της δυνάμεις να βρίσκονται επικεφαλής της επίθεσης στην πόλη, που είναι η μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι κάθε ξένη δύναμη στο Ιράκ θα πρέπει να βρίσκεται εκεί με την άδεια της κυβέρνησης της Βαγδάτης και υπό την αιγίδα της συμμαχίας που πολεμά τους μαχητές του ΙΚ και της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

«Οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν βρίσκονται εκεί ως μέρος της διεθνούς συμμαχίας, και η κατάσταση στη Μπάσικα αποτελεί θέμα που πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι στην καθιερωμένη ενημέρωση τύπου στην Ουάσιγκτον.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε πριν από δύο εβδομάδες να συνεχίσει την ανάπτυξη στρατού στο βόρειο Ιράκ κατά ένα χρόνο για να πολεμήσει «τρομοκρατικές οργανώσεις» - μια πολύ γενικευμένη περιγραφή που μπορεί να αναφέρεται τόσο σε Κούρδους μαχητές όσο και στο Ισλαμικό Κράτος.

Το Ιράκ απέρριψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι προειδοποίησε την Τουρκία ότι κινδυνεύει να προκαλέσει τοπικό πόλεμο. Η κυβέρνησή του ζήτησε μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το θέμα, και οι δύο χώρες έχουν ανακαλέσει τους αμφότερους πρέσβεις τους σε μια κλιμακούμενη διπλωματική μάχη.

«Ο Ιρακινός πρόεδρος με προσβάλλει, πρώτα μάθε τα όριά σου», είπε ο Ερντογάν. «Το Ιράκ είχε κάποιες απαιτήσεις από εμάς όσον αφορά την Μπάσικα, και τώρα μας λένε να αποχωρήσουμε. Αλλά ο τουρκικός στρατός δεν έχει χάσει τόσο κύρος ώστε να παίρνει διαταγές από εσένα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.