Δραστική μείωση των κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες – πολίτες από άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, βαδίζοντας στο δρόμο που πρώτο άνοιξε το Ηνωμένο Βασίλειο πριν το δημοψήφισμα.

Το νομοσχέδιο που υιοθέτησε χθες, Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι ζουν στη Γερμανία αλλά δεν έχουν εργασία δεν θα δικαιούνται πλέον να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα παρά μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών νόμιμης παραμονής τους στη χώρα.

Τα πρόσωπα που επηρεάζονται από το μέτρο θα έχουν πάντως το δικαίωμα να ζητήσουν ένα μεταβατικό επίδομα, διαρκείας ενός μήνα.

«Ο κανόνας είναι ξεκάθαρος: όποιος ζει εδώ, εργάζεται και πληρώνει (σ.σ. ασφαλιστικές) εισφορές έχει επίσης δικαίωμα να λαμβάνει επιδόματα από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιάς μας», εξήγησε η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Άντρεα Νάλες.

Αλλά για όποιον «δεν έχει εργαστεί ποτέ εδώ και εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια του δημοσίου για να ζήσει, υπερισχύει μια αρχή: τα επιδόματα πρέπει να ζητούνται από την πατρίδα του καθένα», πρόσθεσε η Νάλες, η οποία ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Το νομοσχέδιο απομένει να υιοθετηθεί από τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή.