current views are: 10

13 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:11

Στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας!

Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Αμερικανό τραγουδοποιό Bob Dylan, γιατί, μεταξύ άλλων, «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις, εντός της μεγάλης αμερικάνικης τραγουδιστικής παράδοσης».

Δημοσίευση 11:11’

Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Αμερικανό τραγουδοποιό Bob Dylan, γιατί, μεταξύ άλλων, «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις, εντός της μεγάλης αμερικάνικης τραγουδιστικής παράδοσης».

Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Αμερικανό τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν γιατί, μεταξύ άλλων, «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις, εντός της μεγάλης αμερικάνικης τραγουδιστικής παράδοσης».

Η έκπληξη που επιφύλασσαν τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας σήμερα στους φίλους της λογοτεχνίας είναι ανάλογο μόνο με το σοκ που προκάλεσε ο ίδιος ο Ντύλαν στο κοινό του πριν από δεκαετίες όταν γύρισε την πλάτη του στην φολκ και στην μουσική «διαμαρτυρίας» και το γύρισε στον ηλεκτρικό ήχο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Νόμπελ, το βραβείο λογοτεχνίας απονεμήθηκε σε έναν δημιουργό του οποίου ο κύριος όγκος του έργου του δεν είναι συγγραφικός, αλλά μουσικός.

“The times they are a’changing, perhaps” σχολίασε η Sara Danius, μόνιμη γραμματέας της Ακαδημίας μετά από την αναγγελία, παραφράζοντας το τραγούδι του Ντύλαν του ’64 και διατυπώνοντας την ευχή πως η Ακαδημία δεν θα δεχτεί «επίθεση» για την επιλογή της.

Άλλωστε, όπως δήλωσε, «αν κοιτάξει κανείς τι συνέβαινε πριν από 5.000 χρόνια, θα ανακαλύψει τον Όμηρο και τη Σαπφώ, οι οποίοι συνέθεσαν ποιητικά κείμενα με προορισμό αυτά να παίζονται”». Αυτό συμβαίνει και με τον Μπομπ Ντίλαν.

Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας πρέπει, σύμφωνα με τις επιταγές της διαθήκης του Άλφρεντ Νόμπελ, να «έχει δημιουργήσει έργα εξαιρετικής αξίας στον τομές της λογοτεχνίας, σε μια ιδανική κατεύθυνση». Ακόμα και τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας που αποφασίζουν τον νικητή παραδέχονται σήμερα πως η εν λόγω οδηγία είναι εξαιρετικά ασαφής και αφήνει περιθώρια για ποικίλες ερμηνείες. Για την ακρίβεια, η ιστορία του βραβείου αποτελεί μάρτυρα της προσπάθειας των μελών της Ακαδημίας να ερμηνεύσουν την διαθήκη του πρώτου «δωροθέτη» ανάλογα με τους καιρούς που …αλλάζουν.

Για την ιστορία, να σημειώσουμε πως το προηγούμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας σε αμερικανό δημιουργό απονεμήθηκε το 1993 στην Τόνι Μόρισον. Επίσης, φαβορί για την φετινή απονομή ήταν ο Ντον ΝτεΛίλλο, ο Χαρούκι Μουρακάμι και ο κενυάτης Ngugi wa Thiong’o.


σχετικα αρθρα