Νέο ναυάγιο με πρόσφυγες έλαβε χώρα τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, όταν ένα πλοιάριο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες ανετράπη, με τους περισσότερους, ωστόσο, να διασώζονται, αλλά με 15 άτομα, ανάμεσά τους και ένα τρίχρονο παιδί, να αγνοούνται.

Το πλοιάριο ξεκίνησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική και ώρα Ελλάδας) από τη Λιβύη, καθώς έπειτα από πολλές ημέρες κακοκαιρίας χθες η θάλασσα ήταν ήρεμη, όμως γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπο με κύματα ύψους 2,5 μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της μαλτέζικης μη κυβερνητικής οργάνωσης Moas εντόπισε το πλοιάριο στις 20:00 , όμως επενέβη για τη διάσωσή του περίπου στις 22:30 καθώς βρισκόταν στα λιβυκά χωρικά ύδατα, όπου δεν μπορούσε να επέμβει.

Με δεδομένη την κατάσταση «είπαμε στη λιβυκή ακτοφυλακή ότι εισερχόμαστε (στα χωρικά τους ύδατα) ό,τι κι αν γίνει, διότι το πλοίο βυθιζόταν και τελικά δέχθηκαν», εξήγησε ο Άρης Μεσήνης, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε στο πλοίο Astral, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση.

Τελικά διασώθηκαν 113 άνθρωποι: 89 άνδρες, 11 γυναίκες, 11 έφηβοι και δύο παιδιά. Όμως σύμφωνα με τη Moas, οι διασωθέντες δήλωσαν ότι κατά την αναχώρηση στο πλοίο επέβαιναν περίπου 130 άνθρωποι.

Μια Νιγηριανή βρισκόταν σε κατάσταση σοκ καθώς είχε χάσει το 3χρονο αγοράκι της το οποίο είχε πέσει στη θάλασσα, ενώ ένας έφηβος διηγήθηκε ότι πέντε από τους συντρόφους του αγνοούνται. Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και μια έφηβη 16 ετών, σύμφωνα με τους συγγενείς της.

Πολλοί από τους διασωθέντες έχουν υποστεί εγκαύματα από τη βενζίνη, εκ των οποίων μια γυναίκα που έχει εγκαύματα στο 25% του σώματός της. Παρά το θαλασσινό νερό, η βενζίνη έχει καταστροφικές συνέπειες για το δέρμα, κυρίως για τις γυναίκες οι οποίες αντίθετα με τους άνδρες δεν τολμούν να βγάλουν τα μουλιασμένα από το καύσιμο ρούχα τους.