Την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα Ασύλου, μετά την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή διατύπωσε σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε ένα πιο αποτελεσματικό Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε εάν τα κράτη μέλη έχουν κατανοήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της μεταρρύθμισης του Συστήματος Ασύλου, απαντώντας: «Απολύτως».

Για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σημείωσε ότι θα κάνει έκκληση προς τα κράτη-μέλη, προκειμένου «να παράσχουν τεχνική υποστήριξη και ανθρώπινο δυναμικό».
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κι άλλα βήματα προς τα εμπρός», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και αναφέρθηκε στην ανάγκη «να ενισχυθεί και να εμβαθύνει η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως με την Τουρκία», με την οποία η συμφωνία «λειτουργεί σωστά».

«Να εφαρμόσουμε τα Σύμφωνα Εταιρικής Σχέσης με τις αφρικανικές χώρες, τις οποίες επισκεφθήκαμε και είμαστε σε επικοινωνία», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος επανήλθε, ερωτώμενος σχετικά, στα θέματα της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνοντας:«Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, και να το αποδείξουν στην πράξη, εφαρμόζοντας όσα έχουμε αποφασίσει για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση».