Παρότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε πριν από 26 χρόνια, οι φόβοι για πυρηνικές επιθέσεις επανέρχονται συχνά – πυκνά στην επικαιρότητα. Είτε ως σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης, είτε λόγω της όξυνσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Μόλις πρόσφατα ο ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Κισέλιοβ προειδοποίησε πως οποιαδήποτε «ανεύθυνη συμπεριφορά» των ΗΠΑ, θα είχε «πυρηνικές» συνέπειες. Μία απειλή που ήρθε μετά την τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ότι η Ρωσία και η Συρία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου για τις πρόσφατες επιθέσεις σε σύρους πολίτες.

Με βάση αυτή την αντιπαράθεση, η βρετανική εφημερίδα Independent, υπενθύμισε μία έρευνα του 2014 η οποία παρουσίαζε τις επιπτώσεις στον πλανήτη κατά τα πέντε πρώτα έτη μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο. Το σενάριο εργασίας λαμβάνει ως υπόθεση μία περιορισμένη ανταλλαγή πυρηνικών κεφαλών σε περιφερειακό επίπεδο και συγκεκριμένα μία σύρραξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Στην εν λόγω υπόθεση, οι δύο χώρες ανταλλάσσουν 100 πυρηνικές κεφαλές, αριθμός πολύ μικρότερος από μία ενδεχόμενη σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας.

Τι θα μπορούσε να συμβεί λοιπόν; Εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, πέντε μεγατόνοι αιθάλης θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα. Η αιθάλη απορροφά την θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία πριν αυτή φτάσει στον πλανήτη, ενώ ορισμένη από αυτή θα επιστρέψει πίσω στο έδαφος μαζί με τη βροχή. Ως αποτέλεσμα, θα πέσει η θερμοκρασία κατά αρκετούς βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πτώση τη​ς θερμοκρασίας θα προκαλέσει λιγότερες βροχοπτώσεις – μειωμένες κατά 9%- γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στις καλλιέργειες. Επιπρόσθετα, το πάχος του στρώματος του όζοντος θα μειωθεί κατά 25% μέσα σε 5 έτη. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις σε τροφή ακόμα και λοιμούς σε ορισμένες περιοχές…

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα στα αγγλικά