Την πρώτη γραμμή του μετώπου καθώς ετοιμάζεται μια επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τον ISIS επισκέφθηκε ο φωτορεπόρτερ του Guardian Souvid Datta περνώντας χρόνο με τις μαχήτριες Γιεζίντι, πρόσφυγες και άλλες κοινότητες ανθρώπων που προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους στη σκιά του πολέμου.

Μια προσφυγούπολη στα βουνά κοντά στη Sinjar, είναι μια από τις στάσεις του οδοιπορικού της βρετανικής εφημερίδας. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι μετά την κατάληψη της πόλης από τον ISIS το 2014. Οι συνθήκες είναι σχεδόν μεσαιωνικές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περιορισμένο τρεχούμενο νερό.
Αν και τον Νοέμβριο του 2015 οι κούρδοι μαχητές ανακατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης το μέγεθος της καταστροφής και οι συνεχιζόμενες μάχες στην περιοχή εμποδίζουν τους περισσότερους ανθρώπους να επιστρέψουν.

Πολλές οικογένειες εγκαταλείπουν τα χωριά γύρω από τη Μοσούλη, καθώς τα σπίτια τους μετατράπηκαν σε συντρίμμια από τις αεροεπιδρομές, παίρνοντας μαζί τους μόνο μερικά ρούχα, νερό και φωτογραφίες.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί κούρδοι στρατιώτες Πεσμεργκά εξαπολύουν επίθεση κατά μαχητών της ISIS στα απομεινάρια μιας πρόσφατα απελευθερωμένης πόλης κοντά στον ποταμό Καζίρ.

Η πόλη Σιντζάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία (φωτό) έγινε τόπος βίαιης σφαγής των Γιεζίντι από τον ISIS τον Αύγουστο του 2014. Κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ανακατέλαβαν την πόλη τον Νοέμβριο του 2015 αν και οι βομβαρδισμοί από τον ISIS ακούγονται σε καθημερινή βάση.

Οι γυναίκες της φυλής Γιεζίντι, πολλές από τις οποίες αιχμαλωτίστηκαν από τον ISIS ως σκλάβες του σεξ, κατατάχθηκαν στις δυνάμεις των Πεσμεργκά και πολεμούν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Την ίδια ώρα σε απόσταση μόλις μιας ώρας απ’ το μέτωπο κάποιοι άλλοι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους στην πόλη Ιρμπίλ.

Εκεί ο Bakhtiar Aziz που κάποτε έφτιαχνε κυρίως κυνηγετικά όπλα τώρα επισκευάζει χωρίς χρέωση όπλα για τους μαχητές Πεσμεργκά.