Έπειτα από προετοιμασίες του ιρακινού στρατού η μία μάχη που εν πολλοίς θα καθορίσει και την έκβαση της σύγκρουσης με τους τζιχαντιστές, αυτή της ανακατάληψης της Μοσούλης, που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους άρχισε χτες το βράδυ.

Με δεδομένο πως ο ιρακινός στρατός δεν έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού – φρόντισε να προειδοποιήσει για την επερχόμενη μάχη τους κατοίκους ρίχνοντας φυλλάδια- η εκστρατεία την έναρξη της οποίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ και επίσημα, αναμένεται σκληρή και αιματηρή. Η δύναμη τους στην πόλη υπολογίζεται στους 8.000 με 10.000 αντάρτες αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων. Ταυτόχρονα δημιούργησαν οχυρωματικά έργα όπως χαρακώματα στην περίμετρο της πόλης τα οποία εκτιμάται πως θα τα γεμίσουν με φλεγόμενο πετρέλαιο μόλις εμφανιστούν τα ιρακινά στρατεύματα. Μάλιστα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών φέρουν τους τζιχαντιστές να έχουν μεταφέρει στην πόλη μεγάλα αποθέματα με χημικά οπλοστάσια από τη Συρία, όπως αέριο της μουστάρδας και χλώριο. Αυτή την πληροφορία μετέδωσε ο Ιρακινός δημοσιογράφος Ραφάτ Αλ Ζαράρι.

Από την άλλη, στην μάχη συμμετέχουν 25.000 ιρακινοί στρατιώτες, 10.000 αντάρτες από σουνιτικές φυλές, όπως επίσης και 6.000 μαχητές Πεσμεργκά. Τις επιχειρήσεις θα υποστηρίζουν 4.500 αμερικανοί στρατιώτες και ακόμη 3.500 από χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Ήδη όπως μετέδωσες το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στοιχεία του πυροβολικού των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση περίπου 21 χιλιομέτρων από το κέντρο της Μοσούλης άρχισαν να βάλλουν εναντίον θέσεων του ΙΚ. Παράλληλα μεγάλο ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι αεροπορικές επιδρομές της Αμερικάνικής και Γαλλικής αεροπορίας.

Καθώς προαναγγέλλεται μία σκληρή, χρονοβόρα και αιματηρή μάχη, εντείνεται ταυτόχρονα και η ανησυχία για τους 1 εκατ. περίπου άμαχους που υπολογίζεται πως βρίσκονται στην περιοχή. Ανθρωπιστικές οργανώσεις που προειδοποιούν πως μόνο από τη Μοσούλη θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα προσφύγων τους οποίους υπολογίζουν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες…