current views are: 12

17 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση12:24

Άρχισε η μάχη της Μοσούλης: Σκληρές συγκρούσεις για να πέσει το τελευταίο προπύργιο του Ι.Κ. (Βίντεο και φωτό)

Οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τον Ισλαμικό Κράτος είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τo ΒΒC, του οποίου ο ανταποκριτής βρίσκεται με τις κουρδικές δυνάμεις, περιγράφει πως τα τανκς μετακινούνται ήδη μέσα στην πόλη. 

Δημοσίευση 12:24’

Οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τον Ισλαμικό Κράτος είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τo ΒΒC, του οποίου ο ανταποκριτής βρίσκεται με τις κουρδικές δυνάμεις, περιγράφει πως τα τανκς μετακινούνται ήδη μέσα στην πόλη. 

Οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος είναι σε εξέλιξη. Έχουν ξεκινήσει από νωρίς σήμερα με την συμμετοχή του ιρακινού στρατού, σιιτικές και κουρδικές στρατιωτικές ομάδες, αλλά και την αεροπορική υποστήριξη του λεγόμενου δυτικού συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται υπάρχει και αποστολή επιπλέον 600 αμερικανών στρατιωτικών, επί του συνόλου 4.600 που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ από την Ουάσινγκτον.

Ήδη σύμφωνα με αναφορές δημοσιογράφων ιρακινά τεθωρακισμένα προχώρησαν μέσα στην πόλη. «Έχουμε καταγράψει αρκετές επιτυχίες μέχρι στιγμής» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρτζανί και συνέχισε:

Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις των Πεσμεργκά και ο ιρακινός στρατός μοιράζονται ένα πεδίο μάχης κατά τρομοκρατών.

Να σημειωθεί ότι η Μοσόυλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ στα στα χέρια των τζιχαντιστών από τον Ιούνιο του 2014. Από εκεί ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε την ίδρυση «χαλιφάτου».

Οι δυνάμεις που συγκρούονται και οι εσωτερικές αντιφάσεις 

Οι εκτιμήσεις για την παρουσία του Ισλαμικου Κράτους είναι πως έχει περίπόυ 4000 μαχητές στην περιοχή. Απο την άλλη πλευρά στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης λαμβάνουν μέρος 25.000 στρατιώτες. Σχεδιάζεται εδώ και μήνες. Μια νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, με την κατάληψη της Μοσούλης, θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στους τζιχαντιστές στο Ιράκ, μέχρι σήμερα. 

Πάντως, το Πεντάγωνο έσπευσε να υποβαθμίσει το ρόλο των αμερικανών στρατιωτικών στη μάχη. «Οι αμερικανικές δυνάμεις διαδραματίζουν ακόμη μια φορά έναν συμβουλευτικό ρόλο, έναν ρόλο υποκινητή αυτών των ιρακινών δυνάμεων…Οι περισσότερες από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν βρίσκονται σε κανένα σημείο κοντά στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, σε μια συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως πολλοί αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναλάβει αποστολές συμβουλευτικής ή υλικοτεχνικής στήριξης.

Δείτε τις φωτογραφίες κουρδικών δυνάμεων που ενισχύουν τον ιρακινό στρατό. 

Να σημειωθεί ότι από τις δυνάμεις των που στηρίζουν τον ιρακινό στρατό η συμμετοχή των σιιτών στην επιχείρηση θεωρείται επίφοβη. Σουνίτες εκφράζουν φόβους ότι οι σιιτικές ομάδες θα επωφεληθούν της κατάστασης για να ενισχύσουν την επιρροή τους στη χώρα.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Χαιντέρ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη των επιχειρησεων. Μίλησε για  “ηρωική επιχείρηση με στόχο την απελευθέρωσή σας από την τυραννία και την καταπίεση των τζιχαντιστών. Θα συναντηθούμε σύντομα στην Μοσούλη για να γιορτάσουμε την απελευθέρωση της πόλης και την σωτηρία σας. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση είναι ο ιρακινός στρατός και η αστυνομία, και αποκλειστικά αυτά τα σώματα θα μπουν στην πόλη για να την απελευθερώσουν».

Οι σχεδιασμοί στα πεδία των μαχών 

Με βάση τις εκτιμήσεις του διεθνούς συνασπισμού η ανακατάληψη, στην τελευταία της φάση θα γίνεται δρόμο με δρόμο. Σκοπός είναι να περικυκλώσουν την πολη πριν την τελική επίθεση.

Το Ισλαμικό Κράτος θα χρησιμοποιήσει ελεύθερους σκοπευτές, παγιδευμένα αυτοκίνητα και ναρκοθέτηση εδάφους, για την καθυστερήση της προέλασης των ιρακινών δυνάμεων. Θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήσει τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα.


σχετικα αρθρα