Αίσιο ήταν το τέλος για τις 21 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από την ισλαμιστική εξτρεμιστική τρομοκρατική οργάνωση της Μπόκο Χαράμ, καθώς απελευθερώθηκαν και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους.

Σε μια συναισθηματική τελετή στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, ένα από τα κορίτσια δήλωσε ότι επέζησαν αν και για 40 ημέρες είχαν μείνει χωρίς τροφή και ότι τουλάχιστον μια φορά γλίτωσαν από το θάνατο. 

Δεν είναι σαφές πώς έγινε η διαπραγμάτευση της απελευθέρωσης, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης της Νιγηρίας οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να απελευθερωθούν και άλλα από τα αιχμάλωτα κορίτσια. 

Ευχαριστούμε τον Θεό που μας έφερε εδώ σήμερα. Ήμουν στο δάσος όταν ένα αεροπλάνο έριξε μια βόμβα ακριβώς δίπλα μου, όμως δεν τραυματίστηκα, διηγήθηκε η Ντέιμ, εμφανώς συγκινημένη αλλά και αδυνατισμένη από την πείνα.

Δεν είχαμε τροφή για έναν μήνα και δέκα ημέρες, όμως δεν πεθάναμε, δόξα τω Θεώ, πρόσθεσε.

Η τελετή διακόπηκε ξαφνικά όταν έφτασαν με δάκρυα στα μάτια οι γονείς των κοριτσιών.

Τα 276 κορίτσια, στην πλειονότητά τους χριστιανές, που απήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ από τους ισλαμιστές αντάρτες αναγκάστηκαν να ασπαστούν το ισλάμ, δεν μπορούσαμε να προσευχηθούν, όπως κάναμε σήμερα, επεσήμανε η Ντέιμ. Κάποιες παντεύτηκαν μαχητές και έμειναν πίσω.

Ο Μούτα Αμπάνα, πατέρας ενός από των κοριτσιών που αφέθηκαν ελεύθερα, εξέφρασε την αγωνία του επειδή πολλές από τις μαθήτριες αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές της Μπόκο Χαράμ.

Κάποιες από αυτές γύρισαν πίσω με μωρά, αλλά σκεφτείτε το, θα σκοτώσουμε τα παιδιά;, διερωτήθηκε ο Αμπάνα μιλώντας στο AP. Δεν θα μπορέσουμε να σκοτώσουμε τα παιδιά, διότι θα είναι σα να μην θέλουμε να γυρίσουν πίσω τα κορίτσια, πρόσθεσε.

Τα 21 κορίτσια δέχονται ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε ένα νοσοκομείο της Αμπούζα.

Στο μεταξύ ο Νιγηριανός υπουργός Ενημέρωσης, Λάι Μοχάμεντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Μπόκο Χαράμ δεν έχουν τελειώσει εφόσον δεν έχουν απελευθερωθεί όλα τα κορίτσια.