Ισχυρή έκρηξη με αρκετούς αγνοούμενους και τραυματίες σημειώθηκε στο μεγαλύτερο χημικό εργοστάσιο στον κόσμο, στην BASF, στην δυτική Γερμανία. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τέσσερις τραυματίστηκαν, κάτι που για την ώρα δεν έχει επιβεβαιώσει από την πλευρά της η εταιρεία.

Στην ανακοίνωσή της η BASF ανέφερε ότι σημειώθηκε έκρηξη με αρκετούς τραυματίες γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) στις εγκαταστάσεις της στο Ludwigshafen.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε προβλήτα ποταμού που χρησιμοποιείται για εκφόρτωση εύφλεκτων υλικών και ξέσπασε πυρκαγιά.

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού κάλυψε τον ουρανό πάνω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ενώ έχει συσταθεί στους πολίτες να παραμείνουν μέσα, καθώς ακόμη δεν είναι γνωστή η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

Η εταιρεία δερευνά τα αίτια της έκρηξης και κλείνει δύο μονάδες ατμοπυρόλυσης, μεγάλες εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονται σημαντικά βασικά χημικά συστατικά, καθώς και ορισμένες άλλες μονάδες.

Η εγκατάσταση στο Λουντβιχσχάφεν, περίπου 80 χλμ. νότια της Φρανκφούρτης, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως συγκρότημα χημικών, καλύπτοντας μια περιοχή δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων και απασχολώντας 39.000 εργάτες, σύμφωνα με την BASF.

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη αερίου που σημειώθηκε νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της BASF στο Λαμπερτχάιμ.

Η BASF ανέφερε πως διερευνά επίσης την αιτία της έκρηξης αυτής, η οποία σημειώθηκε στις 08:30 τοπική ώρα. Έκλεισε το εργοστάσιο στο Λαμπερτχάιμ, το οποίο κατασκευάζει πρόσθετα για πλαστικά.