Οι Ιρακινές δυνάμεις είναι «μπροστά από το χρονοδιάγραμμα» σε μια επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης, θέλοντας να δώσουν ένα χτύπημα «θανάτου» στο ισλαμικό κράτος, αλλά η μάχη θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα, αναφέρει το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η έναρξη της πολυαναμενόμενης επίθεση εγείρει βαθιές ανησυχίες για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, που μένουν παγιδευμένοι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, με τις ομάδες βοήθειας, να προειδοποιούν για μια μαζική ανθρωπιστική κρίση.

Τόσο η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, όσο και η Ουάσιγκτον έθεσαν σε εφαρμογή τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση , χωρίς να έχουν αποφασίσει πως θα κυβερνηθεί αυτή, μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την άποψη Αμερικανών, αλλά κι άλλων αξιωματούχων.

Ολονύχτιες μάχες

Ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αμερικανικές προκάλεσαν αεροπορικά πλήγματα, ενώ οι Ειδικές Δυνάμεις προέλασαν εναντίον της Μοσούλης από τα ανατολικά και τα νότια τη Δευτέρα, στην πρώτη φάση της επίθεσης. 

Οι μάχες συνεχίστηκαν και το βράδυ, με μαχητές του ISIS να επιτίθενται κατά τεθωρακισμένων του ιρακινού στρατού. Επίσης, αξιωματούχοι των πεσμεργκά ανακοίνωσαν πως τα δικά τους τεθωρακισμένα κατέστρεψαν δύο παγιδευμένα φορτηγά αυτοκτονίας των τζιχαντιστών, ενώ προωθούνταν στην πεδιάδα της Νινευή (ανατολικά της Μοσούλης). Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής την εγκατέλειψε μετά την κατάληψή της από το ISIS το καλοκαίρι του 2014. Παράλληλα, ο ιρακινός στρατός έχει καταλάβει χωριά στα νότια της πόλης.

Υπό τον φόβο κενού διοίκησης 

Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχουν αναγνωρίσει «κενά» προγραμματισμού στην εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο αυτή να βρεθεί εκτός ελέγχου, στην περίπτωση που ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών, στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ.

Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι η αναμονή για την πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βαγδάτη, δεν αποτελούσε ρεαλιστική επιλογή.

Από την άλλη μεριά, οι συνεχιζόμενες απώλειες του Ισλαμικού Κράτους, στα πεδία των μαχών, διαμορφώνουν μία θετική δυναμική πολεμικών εξελίξεων για το στρατό του Ιράκ και τους συμμάχους του.

πηγή φωτό: Reuters, dailymail