Ολόκληρες περιοχές, στα περίχωρα της Μοσούλης, έχει καταλάβει ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια των Πεσμεργκά (Κούρδοι του Ιράκ) και την υποστήριξη των δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Στην ουσία γίνεται περικύκλωση της Μοσούλης, αφού ο ιρακινός στρατός προχωρά σε επιθέσεις από νότια και νοτιοανατολικά και οι Πεσμεργκά από τα βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης.  

Συγκεκριμένα, οι Πεσμεργκά, υποστηρίζουν έχουν καταλάβει ένα μέρος κοντά στα 80 χιλιόμετρα μεταξύ της Ερμπίλ και της Μοσούλης. Συνολικά έχουν καταληφθεί τουλάχιστον 20 χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης και ο αριθμός αυξάνεται. Από αυτά τα χωριά τα εννιά φέρονται να ελέγχονται από τους Πεσμεργκά. Μάλιστα,  συνταγματάρχης των Κούρδων Πεσμεργκά υποστήριξε, στο Aljazeera, ότι οι στόχοι μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί και τώρα «κρατάμε τις θέσεις μας». 

Τζιχαντιστής αυτοανατινάζεται κατά τη διάρκεια της μάχης (βίντεο) 

Το Ισλαμικό Κράτος απαντάει με βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ υπολογίζεται πως στην περιοχή της Μοσούλης βρίσκονται παραπάνω από 4.000 στρατού των τζιχαντιστών.Στο CNN μεταδόθηκε ζωντανά τζιχαντιστής να αυτοανατιζεται, κατά τη διάρκεια της μάχης. Είναι πεσμένος στο έδαφος και τραυματίας. Εκείνη τη στιγμή παίρνει την απόφαση πατήσει το κουμπί με τα εκρηκτικά και να ανατιναχτεί. Τελικά δεν σκοτώνεται κάποιος στρατιώτης γύρω του, διότι η έκρηξη ήταν περιορισμένη.

O Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).έχει κάνει την εκτίμηση πως το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες άνθρωπους σαν ανθρώπινες ασπίδες. 

Χάρτης που δείχνει τον έλεγχο της περιοχής

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προειδοποίησε ότι θα αναπτυχθούν τουρκικά αεροσκάφη όταν έρθει η ώρα. Ο Γιλντιρίμ είπε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή της Τουρκίας στον συνασπισμό στο Ιράκ.