Για «θάνατο» της συμφωνίας Ε.Ε –Τουρκίας για το προσφυγικό κάνει λόγο ο «δημιουργός» αυτής, Γκέραλντ Κνάους.

Σύμφωνα με τον Κνάους η συνθήκη κινδυνεύει να καταρρεύσει σε περίπτωση μη έγκαιρης παρέμβασης της Ευρώπης καθότι η εικόνα των δομών φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά  είναι άκρως απογοητευτική λόγω του συνωστισμού προσφύγων σε αυτές. Επιπλέον τονίζει ότι η από πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ήταν λάθος να εφαρμόσει  μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτό θα στείλει το λάθος μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές.

«Αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει την πρόσφατη υπόσχεσή του, για τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι η διαδρομή του Αιγαίου άνοιξε και πάλι», δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος Γκέραλντ Κνάους και επισήμανε: «Αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι γρήγορα, η προσφυγική συμφωνία θα ''πεθάνει'' σε λίγους μήνες».

O Kνάους δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνθήκες χάους που θα επικρατήσουν σε περίπτωση που οι πρόσφυγες αποφασίσουν να περάσουν τους φράχτες στα βόρεια σύνορα κάνοντας λόγο για «πεδίο μάχης» για πρόσφυγες, λαθροδιακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες ενώ παράλληλα θα σήμανε το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Στη Λέσβο, έχει ανατεθεί σε 9 άτομα η λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις 6.000 προσφύγων σχολιάζει το Spiegel και υπενθυμίζει ότι πριν από αρκετούς μήνες η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει ενισχύσεις στην Ελλάδα αλλά έως τώρα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, έχουν φτάσει στα νησιά μόνο περίπου 30 αξιωματούχοι.

«Εξαιτίας των προσφυγικών ροών, οι δομές στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Το ευρωπαϊκό μοντέλο πλέον δεν δουλεύει. Αν και ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο, οι αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν ξανά, εν μέρει εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρει το Spiegel.

Επιπλέον το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ζωή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δείχνει αρκετά δύσκολη τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους πρόσφυγες καθώς κρίνεται αδύνατη η εύρεση δουλειάς.