Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές απειλές σχετικά με την συμφωνία για το προσφυγικό. Η Άγκυρα διαμήνυσε πως εάν δεν απελευθερωθεί η βίζα η συμφωνία θα ακυρωθεί.

Η Τουρκία κατέληξε το Μάρτιο σε συμφωνία με την Ευρώπη για την διακοπή των μεταναστευτικών ροών, με αντάλλαγμα χρηματική βοήθεια και την υπόσχεση για κατάργηση της υποχρεωτικής έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Ωστόσο, το σχέδιο για την χορήγηση ελεύθερης πρόσβασης στους Τούρκους έχει παγώσει. Οι Βρυξέλλες θέλουν πρώτα να προχωρήσει η Τουρκία σε αλλαγές του αντιτρομοκρατικού νόμου. «Η απαίτηση αυτή, παρά την κατάσταση που επικρατεί, οδηγεί σε αδιέξοδο την απελευθέρωση των θεωρήσεων και μας αναγκάζει να σκεφτούμε ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις που έχουν κάνει» δήλωσε σε συνέντευξη στην Άγκυρα ο Ομέρ Τσελίκ.

«Στην περίπτωση αυτή δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής και θα την ακυρώσουμε αν χρειαστεί» σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. Τσελίκ υποστήριξε πως η Τουρκία έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα από τους τουρκικές ακτές να έχει πέσει στα 20 με 30 άτομα την ημέρα από 7.000 το 2015.

Οι τουρκικές απειλές έρχονται την ώρα που η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά γίνεται ασφυκτική. Ο δημιουργός της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, μιλώντας στο Spiegel, τονίζει πως αυτή κινδυνεύει να καταρρεύσει σε περίπτωση μη έγκαιρης παρέμβασης της Ευρώπης καθότι η εικόνα των δομών φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά  είναι άκρως απογοητευτική λόγω του συνωστισμού προσφύγων σε αυτές. Επιπλέον τονίζει ότι η από πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ήταν λάθος να εφαρμόσει  μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτό θα στείλει το λάθος μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές.

«Αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει την πρόσφατη υπόσχεσή του, για τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι η διαδρομή του Αιγαίου άνοιξε και πάλι», δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος Γκέραλντ Κνάους και επισήμανε: «Αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι γρήγορα, η προσφυγική συμφωνία θα ''πεθάνει'' σε λίγους μήνες».

O Kνάους δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνθήκες χάους που θα επικρατήσουν σε περίπτωση που οι πρόσφυγες αποφασίσουν να περάσουν τους φράχτες στα βόρεια σύνορα κάνοντας λόγο για «πεδίο μάχης» για πρόσφυγες, λαθροδιακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες ενώ παράλληλα θα σήμανε το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.