Οι μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία  μερικές φορές συναντούν αντιδράσεις αλλά η οικονομία έχει δείξει σημάδια ανάπτυξης, αν και ακόμα έχει πολύ δρόμο να κάνει, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ματέο Ρέντσι στον Λευκό Οίκο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε επίσης ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας συμφωνούν πως οι δύο χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την εκστρατεία του Ρέντσι όσον αφορά το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιταλίας.

«Στο οικονομικό μέτωπο, συμφωνούμε ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ευημερίας», δήλωσε ο Ομπάμα στη κοινή συνέντευξη μετά τη συνάντηση που είχαν.

Από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για τις ΗΠΑ ως «μοντέλο» για την ανάπτυξη.  Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. Η Ιταλία θα θεωρήσει το αμερικανικό παράδειγμα ως σημείο αναφοράς σε αυτή την μάχη»

«Ο Ματέο έχει δίκιο να λέει ότι η Ιταλία έχει κρατήσει τον λόγο της απέναντι στην ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις και η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπο για πιο γρήγορη ανάπτυξη», είπε στη συνέχεια ο Ομπάμα.

Ο Ρέντσι συμπλήρωσε ότι «θα θέλαμε διαφορετικούς κανόνες αλλά μέχρι να αλλάξουν τους σεβόμαστε».

Ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του άλλωστε, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στο πλαίσιο της επίσκεψης Ρέντσι στην Ουάσιγκτον, επέκρινε την πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του «τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη».

«Ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φόβους που διαπιστώνουμε (να αναφύονται) σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο «οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και η συνολική πολιτική ενόραση του Ρέντσι είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

«Σε όλη την Ευρώπη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τον υπαινιγμό ότι οι χώρες θα ήταν σε καλύτερη θέση έξω από την Ένωση», λέει ο Ομπάμα, αλλά «σε στιγμές σαν κι αυτές είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πόσο οι χώρες μας και οι ζωές μας ευνοούνται από την ολοκλήρωση αυτή».

Η μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι «οι θετικές αυτές επιπτώσεις να μπορέσουν να γίνουν κτήμα και εμπειρία όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων, και τυχόν πολιτικά, οικονομικά ή πολιτιστικά προβλήματα, να τύχουν της σωστής αντιμετώπισης». Κάτι που σημαίνει ότι «πρέπει να απορρίψουμε μια πολιτική βασισμένη στη λογική "εμείς βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τους άλλους", η οποία μετατρέπει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίο τράγο».

Στη συνέντευξή του ο Ομπάμα αναφέρεται και στην προσφυγική κρίση, και υπενθυμίζει ότι η Ιταλία συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Λίγες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όμως, δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους αυτό το τεράστιο βάρος», λέει ο Ομπάμα και επισημαίνει ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι σημαντική ώστε να μοιραστεί το κόστος της κρίσης αυτής και να τύχει εγγύησης μια συντονισμένη προσέγγιση.