Το ιρανικό κοινοβούλιο κάλεσε τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για να του υποβάλλει ερωτήματα, όπως μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr. Ο Αχμαντινετζάντ πρέπει να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο μέσα σε ένα μήνα, επεσήμανε το Mehr, αφού 100 βουλευτές υπέγραψαν ένα αίτημα με το οποίο του ζητούν να εμφανιστεί ενώπιόν τους.

Αν δεν καταφέρει να πείσει το κοινοβούλιο να αποσύρει την κλήτευση αυτή ο ιρανός πρόεδρος θα αναγκαστεί να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση που επέδειξε στο διορισμό του υπουργού Αθλητισμού και στη διασφάλιση της χρηματοδότησης που έχει ήδη εγκρίνει το κοινοβούλιο για το μετρό της Τεχεράνης, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Και τα δύο αυτά θέματα αποτελούν αιτία για τις μακροχρόνιες τριβές μεταξύ του ιρανού προέδρου και κάποιων βουλευτών.

Το κοινοβούλιο, στο οποίο η πλειοψηφία των βουλευτών είναι συντηρητικοί, έχει συχνά χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του εναντίον του Αχμαντινετζάντ, κυρίως σε ότι αφορά το διορισμό υπουργών και θέματα προϋπολογισμού, ενώ πρόσφατα απέρριψε έναν στενό του συνεργάτη τον οποίο είχε προτείνει να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Οι αντίπαλοι του Αχμαντινετζάντ έχουν ενθαρρυνθεί από την παρέμβαση τον Απρίλιο του ανώτατου ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ο οποίος επενέβη για να εμποδίσει τον πρόεδρο να απολύσει τον υπουργό Πληροφοριών.

Πάντως ο Αχμαντινετζάντ, που αντιμετωπίζει και κατηγορίες ότι πολλοί από τους στενούς του συνεργάτες ανήκουν σε ένα "παρεκκλίνων ρεύμα" που βάζει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τις ισλαμικές αξίες, έχει ανεβάσει τους τόνους απολύοντας αρκετούς άλλους υπουργούς, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του υπουργείο Πετρελαίου.