Δείτε LIVE την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

Μαίνονται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ οι τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες καθώς οι ιρακινές, οι κουρδικές και οι σιιτικές δυνάμεις περικυκλώνουν την πόλη. 

Οι ΗΠΑ φοβούνται επίσης πως ο ISIS θα προσπαθήσει να χρησιμοποίησει και χημικά μέσα κατά τη διάρκεια των μαχών, αν και θεωρείται πως η οργάνωση δεν έχει αναπτύξει υψηλές τεχνικές δυνατότητες χημικού οπλοστασίου.

Πάντως ο ιρακινός στρατός έχει καταλάβει ολόκληρες περιοχές με τη βοήθεια των Πεσμεργκά (Κούρδοι του Ιράκ) και την υποστήριξη των δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Στην ουσία γίνεται περικύκλωση της Μοσούλης, αφού ο ιρακινός στρατός προχωρά σε επιθέσεις από νότια και νοτιοανατολικά και οι Πεσμεργκά από τα βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης.  

Συγκεκριμένα, οι Πεσμεργκά, υποστηρίζουν έχουν καταλάβει ένα μέρος κοντά στα 80 χιλιόμετρα μεταξύ της Ερμπίλ και της Μοσούλης. Συνολικά έχουν καταληφθεί τουλάχιστον 20 χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης και ο αριθμός αυξάνεται. Από αυτά τα χωριά τα εννιά φέρονται να ελέγχονται από τους Πεσμεργκά. Μάλιστα,  συνταγματάρχης των Κούρδων Πεσμεργκά υποστήριξε, στο Aljazeera, ότι οι στόχοι μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί και τώρα «κρατάμε τις θέσεις μας».

Το Ισλαμικό Κράτος απαντάει με βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ υπολογίζεται πως στην περιοχή της Μοσούλης βρίσκονται παραπάνω από 4.000 στρατού των τζιχαντιστών.Στο CNN μεταδόθηκε ζωντανά τζιχαντιστής να αυτοανατιζεται, κατά τη διάρκεια της μάχης. Είναι πεσμένος στο έδαφος και τραυματίας. Εκείνη τη στιγμή παίρνει την απόφαση πατήσει το κουμπί με τα εκρηκτικά και να ανατιναχτεί. Τελικά δεν σκοτώνεται κάποιος στρατιώτης γύρω του, διότι η έκρηξη ήταν περιορισμένη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο