Προορισμός: Ο κόκκινος πλανήτης. Επτά ολόκληρους μήνες μετά την εκτόξευση η ευρωπαϊκή αποστολή προς τον Άρη, με το όνομα Exomars, ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, καθώς το σκάφος Schiaparelli ετοιμάζεται να προσγειωθεί στο έδαφος του πλανήτη.

Αλλά η προσγείωση στον Άρη είναι εξαιρετικά δύσκολη και σίγουρα θα υπάρξουν αρκετές στιγμές αγωνίας στο κέντρο ελέγχου της ευρωπαϊκής αποστολής, στην πόλη Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ στέλνει αποστολή στον Άρη μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια 10 χρόνια πριν. Το σκάφος Beagle 2 προσπάθησε να προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη το 2003, αλλά απέτυχε να εγκαταστήσει επικοινωνίες με τη Γη.

Όπως μεταδίδει το euronews, το σκάφος που εστάλη τώρα ωστόσο είναι εφοδιασμένο με ατμοσφαιρικούς αισθητήρες που θα μελετήσουν τα αέρια στην επιφάνεια του πλανήτη, όπως το μεθάνιο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το μεθάνιο, ένα χημικό που στην Γη είναι στενά συνδεδεμένο με τη ζωή θα μπορούσε να προέρχεται από μικροοργανισμούς που είτε εξαφανίστηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν και άφησαν παγωμένο αέριο στην επιφάνεια του πλανήτη, ή ότι πρόκειται για κάποιους οργανισμούς που παράγουν το εν λόγω αέριο και που έχουν επιζήσει.

Το πρόγραμμα ExoMars διερευνά για σημάδια ύπαρξης ζωής κατά το παρελθόν ή και τώρα στον Άρη και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Ρωσική διαστημική υπηρεσία.