current views are: 7

19 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση14:24

Χιλιάδες Ιρακινοί εγκαταλείπουν τη Μοσούλη για προσφυγουπόλεις στη Συρία

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη και κατευθυνθεί στο συνωστισμένο προσφυγικό κέντρο al-Hol κατά μήκος των συνόρων της Συρίας.

Δημοσίευση 14:24’

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη και κατευθυνθεί στο συνωστισμένο προσφυγικό κέντρο al-Hol κατά μήκος των συνόρων της Συρίας.

Ένα ασφαλέστερο μέρος για τις οικογένειες τους αναζητούν στη Συρία χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν στην πολιορκούμενη Μοσούλη, όπου για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η συντονισμένη επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψή της από τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Όπως αναφέρει η Guardian, επικαλούμενη ακτιβιστές της οργάνωσης Save the Children, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη και κατευθυνθεί στο συνωστισμένο προσφυγικό κέντρο al-Hol κατά μήκος των συνόρων της Συρίας τις τελευταίες 10 μέρες και άλλοι 1.000 περιμένουν στα σύνορα.

«Αυτές οι οικογένειες φτάνουν μόνο με τα ρούχα τους δεν βρίσκουν σχεδόν καμιά βοήθεια», δήλωσε  ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Μοσούλη.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι λόγω του συνωστισμού, τονίζοντας πως οι συνθήκες είναι από τις χειρότερες που έχουν συναντήσει.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δημιουργήσει πέντε camps στην περιοχή προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτές περίπου 45.000 άνθρωποι, ενώ στόχος τους είναι να ετοιμάσουν 11 μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να είναι επαρκή για 120.000 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα τα ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους έχουν δραπετεύσει από την Μοσούλη, ενώ η πλειονότητα των ξένων μαχητών παραμένει για να υπερασπιστεί την ιρακινή πόλη, προπύργιο της οργάνωσης στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο διοικητής των χερσαίων επιχειρήσεων του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων με επικεφαλής τις ΗΠΑ, στην μάχη ενάντια στο ΙΚ, Γκάρι Βολέσκι.

Όπως τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός αντιστράτηγος, ο δυτικός συνασπισμός ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ελικόπτερα Απάτσι για την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων για την απελευθέρωση της πόλης.

Και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε όμως σήμερα ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που βρίσκονται στη Μοσούλη ενδέχεται να επιχειρήσουν να διαφύγουν στη Συρία και ζήτησε να εξολοθρευτούν επί τόπου.

«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας του διεθνούς συνασπισμού συνειδητοποιούν τι μπορεί να συμβεί με μια άτακτη υποχώρηση αυτών των ενόπλων ομάδων του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας να μην καταδιώκουν τους τρομοκράτες από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά να τους εξοντώσουν επί τόπου», συνέχισε, εκφράζοντας φόβους για μια “υποχώρηση” των ανδρών του ΙΚ προς τη Συρία.

Κατά την τρίτη μέρα της μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, ο Ταλίμπ Σαγκάτι, ιρακινός αντιστράτηγος κάλεσε σήμερα τους Iρακινούς που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη να παραδοθούν, σημειώνοντας στους δημοσιογράφους ότι στην στρατιωτική βάση εντός της πόλης υπάρχουν 6.000 μαχητές του ΙΚ, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι από αυτούς είναι ξένοι.

Ένας ιρακινός αξιωματικός από την 9η Μεραρχία δήλωσε στο Associated Press πως τα στρατεύματα του βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την Χαμντανίγια, την ιστορική χριστιανική πόλη, ανατολικά της Μοσούλης.

Στο βόρειο μέτωπο, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Μπασίγκα, ενώ οι δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά πραγματοποίησαν επίθεση με όλμους από μια περιοχή που βλέπει από ψηλά την πόλη.

Ο Βολέσκι τόνισε ότι ο δυτικός συνασπισμός δεν υποστηρίζει τις σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις της Δύναμης Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) και δεν θεωρεί ότι αποτελούν μέρος των δυνάμεων που υποστηρίζει για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Η συμμετοχή της σιιτικής πολιτοφυλακής στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης όπου κατοικούν κυρίως σουνίτες, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η επιχείρηση μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση των σεχταριστικών εντάσεων. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τις σιιτικές δυνάμεις για κακοποιήσεις σουνιτών σε προηγούμενες εκστρατείες σε περιοχές που ήλεγχε το ΙΚ.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν αυτές οι ανησυχίες οι ηγέτες των σιιτών πολιτοφυλάκων ανακοίνωσαν χθες ότι επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους για την κατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ στα δυτικά της Μοσούλης, με κυρίως σιιτικό πληθυσμό και δεν σχεδιάζουν να εισέλθουν στην πόλη.

Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των Κούρδων Πεσμεργκά πλησιάζουν στη Μοσούλη, προκειμένου να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από την πόλη αυτή. Στην επιχείρησή τους αυτή στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη του που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών, ο συνασπισμός έχει αναπτύξει στην περιοχή και ειδικές ομάδες στρατιωτικών συμβούλων.

Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν την Τρίτη σε πολλές συνοικίες της πόλης Καρακός προκαλώντας ξέσπασμα χαράς στους χριστιανούς κατοίκους της πόλης, οι οποίοι έχουν καταφύγει εδώ και δύο χρόνια σε κοντινές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Όμως στην πόλη υπάρχουν ακόμη τζιχαντιστές ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει.


σχετικα αρθρα