Η Τουρκία επιμένει στην επίσημη απολογία και παροχή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων από την περυσινή επίθεση των ισραηλινών αρχών ασφαλείας στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και μελετά προσεκτικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση του θέματος.
Διπλωματικές πήγες λένε ότι το Ισραήλ συμφωνεί στο θέμα των αποζημιώσεων, περιορίζεται όμως στην έκφραση της λύπης του για τα γεγονότα, αντί της επίσημης απολογίας.

Διακριτικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συνδράμουν στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στο Ισραήλ.

Έκτοτε, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τα τουρκικά αιτήματα για απολογία για την έφοδο στο «Mαβί Μαρμαρά» και την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπαναχώρησε λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση της απολογίας του Ισραήλ και περιορίστηκε στην έκφραση της λύπης προκειμένου να αποτρέψει ίσως και την πτώση της εύθραυστης κυβέρνησης συνεργασίας. Τρεις ακόμα φορές το Ισραήλ υπαναχώρησε από την συμπεφωνημένη έκφραση της απολογίας.