current views are: 4

20 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση01:01

Τηλεμαχία αλληλοκατηγοριών πριν τις κάλπες – Τραμπ: Θα δω αν θα δεχθώ το αποτέλεσμα των εκλογών

Τρίτη και φαρμακερή τηλεμαχία για τους δυο υποψηφίους των Προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ

Δημοσίευση 01:01’

Τρίτη και φαρμακερή τηλεμαχία για τους δυο υποψηφίους των Προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ

Τρίτη και φαρμακερή τηλεμαχία για τους δυο υποψηφίους των Προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ. Σε ένα debate το οποίο δεν θύμιζε τα υπόλοιπα δυο που προηγήθηκαν, οι δυο πολιτικοί “μονομάχοι” διασταύρωσαν τα ξίφη τους απαντώντας σε φλέγοντα ερωτήματα που ταλανίζουν τις ΗΠΑ, όπως το  Ανωτάτο Δικαστηρίο, η οικονομία και η εξωτερική πολιτική.  

Κατά την διάρκεια της 90λεπτης τηλεμαχίας οι δυο υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα την σεξουαλική παρενόχληση του Ντόναλντ Τράμπ σε γυναίκες, το κοινωνικό ζήτημα των αμβλώσεων, ενώ δεν έλειψαν για ακόμη μια φορά οι αναφορές του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στον σύζηγο της Χίλαρι, Μπιλ Κλίντον. Nα σημειωθεί ότι ούτε στο τρίτο debate υπήρξε χειραψία μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Μάλιστα, από τη τριτή κατά σειρά πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση Κλίντον-Τράμπ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις μεταξύ τους, πέφτοντας σαν βροχή οι χαρακτηρισμοί. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την Χίλαρι «κακιά γυναίκα», ενώ η Κλίντον τον είπε «μισογύνη» και «προδότη».

Όσο για το ποιος αναδείχθηκε νικητής της αποψινής τηλεμαχίας, η απάντηση μάλλον θα δυσαρεστήσει του δυο πολιτικούς καθότι τις εντυπώσεις “έκλεψε” ο Ουάλας. Κάνοντας ερωτήσεις ουσίας και κρατόντας επίπεδο στη συζήτηση,απέδειξε γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους παγκοσμίως. 

Η πρώτη ερώτηση αφορουσε το Ανώτατο δικαστήριο με την Χίλαρι Κλίντον να απαντά πρώτη λέγοντας ότι  πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τους πλούσιους και τις εταιρίες. Πρέπει να μας υπηρετεί όλους και οι άνθρωποι που θα ορίσω θα πρέπει να έχουν παράδοση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Ελπίζω η Γερουσία να κάνει τη δουλειά της και να κάνει δεκτή την πρόταση του Ομπάμα. 

Δεύτερος απάντησε ο Τραμπ: Η χώρα μας είναι σε κρίσιμη θέση, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη θέση. Χρειαζόμαστε ένα Ανώτατο Δικαστήριο που θα προσπαθεί να προστατεύει τη δεύτερη Τροπολογία και αν η Χίλαρι κερδίσει, που δεν το πιστεύω, θα προσπαθήσει να έχει μια ρέπλικα της δευτερης τροπολογίας. Εγώ θα ορίσω δικαστές που θα έχουν συντηρητικές τάσεις, να είναι άνθρωποι τεράστιου σεβασμού αφού θα είναι οι εκπρόσωποι του Συντάγματος.

H δεύτερη ερώτηση που τέθηκε στους υποψηφίους αφορούσε την οπλοκατοχή με την Χίλαρι να αποκρίνεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όπλα αλλά να τα χρησιμοποιούν όπως πρέπει. Πρέπει να γίνεται έλεγχος.

Από τη μεριά του ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος  δήλωσε περήφανος που τον στηρίζει η NRA και τονίζει ότι στο Σικάγο υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για τα όπλα αλλά υπάρχουν και 33.000 νεκροί. 

Τρίτο και ιδιαίτερα καυτό ερώτημα ήταν εκείνο των αμβλώσεων για το οποίο ο Τραμπ είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στο παρελθόν . Ο Αμερικανός επιχειρηματίας δήλωσε υπέρ της ζωής, και τόνισε πως θα αποφασίζουν οι πολιτείες για το εν λόγω θέμα.

Η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε πως είναι υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν. Αυτή τη στιγμή, είπε, υπάρχει σφιχτό ρυθμιστικό πλαίσιο για προσωπικές αποφάσεις. Ο Ντόναλντ είπε ότι θέλει να διαλύσει το νόμο, εγώ θα τον υπεραπιστώ και θα προασπίσω τα δικαιώματα των πολιτών στη ζωή τους. Ψάχνει ένα τρόπο να ποινικοποιήσει την έκτρωση. Εγώ θα υπερασπιστώ τις γυναίκες.

Είμαι υπέρ του δικαιώματος της υγείας της μητέρας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όσον αφορά στο τέλος της εγκυμοσύνης, έχω μιλήσει με γυναίκες που πήραν αυτή την απόφαση με πόνο καρδιάς γιατί κάτι σοβαρό συνέβαινε. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτό το θέμα. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ξανά ο Τραμπ κατηγοκατηγορώντας την αντίπαλο του: “Είναι τραγικό αυτό που λέει η Χίλαρι, να πάρεις το μωρό και να το βγάλεις από το σώμα της μητέρας. Με εμένα αυτό δεν θα συμβεί.” 

Η Χίλαρι ανταπάντησε : Είναι άτυχο το επιχείρημα. Έχω μιλήσει με γυναίκες και είναι μια από τις χειρότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Έχω πάει σε χώρες ως υπουργός Εξωτερικών, στην Κίνα για παράδειγμα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει τέτοιες αποφάσεις, ο καθένας πρέπει να το κάνει με το γιατρό του” ενώ ο Τραμπ πρόσθεσε: Δεν μπορεί αυτό να γίνεται 3-4 μέρες πριν από τη γέννηση.

Η τέταρτη ερώτηση αφορούσε το μεταναστευτικό. Απαντώντας πρώτο ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ανέφερε ότι  η Κλίντον θέλει να δώσει αμνηστία και είναι τραγικό. “Παιδιά έχουν σκοτωθεί βιαίως από ανθρώπους που μπήκαν παράνομα. Δεν υπάρχει χώρα αν δεν υπάρχουν σύνορα. Τα σύνορα χρειάζονται προστασία. Για πρώτη φορά η συνοριακή αστυνομία υποστήριξε υποψήφιο, εμένα. Η ηρωίνη δηλητηριάζει το αίμα των παιδιών της Αμερικής. Δεν μπορούμε να τους δώσουμε αμνηστία. Θέλω να χτίσω έναν τοίχο, ναι, χρειάζεται ένα τείχος. Πρέπει να φύγουν από τη χώρα (οι μετανάστες). Υπάρχουν κακοί άνθρωποι στη χώρα και πρέπει να φύγουν.”

Η υποψήφια των Δημοκρατικών στον αντίποδα του ζητήματος, παρέθεσε την γνωριμία της με ένα κορίτσι μετανάστη, την Κλάρα και επισήμανε: “Υπάρχουν 15 εκατ. άνθρωποι που κινδυνεύουν με απέλαση. Ο Τραμπ λέει ότι θα τους διώξει, ότι θα υπάρχουν οι δυνάμεις ασφαλείας που θα πηγαίνουν σε σχολεία και δουλειές για να διώξουν τους παράνομους μετανάστες. Δεν πρέπει να διαλύσουμε τη χώρα. Ψήφισα ως Γερουσιαστής για την ασφάλεια των συνόρων. Αλλά πρέπει να απελάσουμε αυτούς που είναι επικίνδυνοι. Ας δούμε το τείχος που θέλει να φτιάξει. Είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεξικού και είπε ότι δεν θα πληρώσει. Τις πρώτες 100 μέρες θα υπάρξει ρύθμιση για το μεταναστευτικό.”

Στη συνέχεια ο Τραμπ τοποθετήθηκε ξανά επί του θέματος κάνοντας αναφορά στον πρόεδρο Ομπάμα και στην εκδίωξη παρ’ανομων από τη χώρα.” Ακόμα και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει διώξει πολλούς παράνομους από τη χώρα. Σχετικά με τις απελάσεις, λέω ότι είτε έχουμε σύνορα, είτε όχι. Δεν μπορεί κάποιος να μπαίνει τόσο εύκολα σε μια χώρα και μετά να θέλει να γίνει πολίτης της χώρας.”

Από τις στιγμές  εξέχουσας σημασίας της τρίτης τηλεμαχίας θα μπορούσε να θεωρηθεί εκείνη κατά την οποία η Χίλαρι Κλίντον τοποθετήθηκε επί της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν κάνοντας λόγο για κυβερνοεπιθέσεις που προέρχονται από υψηλά κλιμάκια του Κρεμλίνου και θέλουν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές. Από την άλλη μεριά του ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Χίλαρι οτι δεν έχει σεβασμό για τον Πούτιν, “Έχουμε μια χώρα με τεράστιο αριθμό πυρηνικών κεφαλών και η Ρωσία έχει επίσης μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο”, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ‘‘Δεν ξέρω τον Πούτιν”

Έκτο ερώτημα, η οικονομία.”Όταν πάει καλά η μεσαία τάξη τότε και η Αμερική θα πάει καλά.Θα πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες. Δεν πρέπει να ζει με τα επιδόματα αλλά να δώσουμε δουλειές” υποστήριξε η Χίλαρι Κλίντον. Στην αντίπερα όχθη ο πολιτικός της αντίπαλος έκανε λόγο για  αύξηση των φόρων την οποία εκπροσωπεί η Χίλαρι και υποσχέθηκε ότι εκείνος θα προχωρήσει στη μείωσή τους και θα αυξήσει το ΑΕΠ. “Δεν θα αυξήσω τους φόρους μέχρι σε ένα συγκεκριμένο εισόδημα.” Εν συνεχεία, ο Τράμπ υπογράμμισε ότι “Οι άνθρωποί μας χάνουν δουλειές λόγω της NAFTA την οποία υπέγραψε ο σύζυγος της κυρίας Κλίντον”.

Σε ότι αφορά το “καυτό θέμα” των σεξουαλικών παρενοχλήσεων του Τραμπ σε γυναίκες ο ίδιος υποστήριξε ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς, δηλώνοντας δεν τις ξέρει αυτές τις γυναίκες. “Κάπου πάει το μυαλό μου για το πως προέκυψαν. Δεν ξέρω ποιες είναι αυτές οι γυναίκες, δεν τις έχω δει ποτέ. Ή θέλουν δημοσιότητα ή το έκανε η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον. Λένε ότι ο Ομπάμα και η Κλίντον πλήρωσαν 1.500 ανθρώπους για να γίνουν βίαιοι.” 

Η Χίλαρι δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στο αντίπαλο δέος της ισχυριζόμενη πως “Ο Ντόναλντ έκανε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις και είπε ότι δεν τα έκανε αυτά τα πράγματα στις γυναίκες αυτές γιατί δεν ήταν ελκυστικές. (Παρεμβαίνει ο Τραμπ: Δεν το έκανα αυτό). Επιτέθηκε στη ρεπόρτερ που έγραψε το περιστατικό και σε άλλες γυναίκες. Προσπαθεί να μειώσει την αξιοπρέπεια των γυναικών. Οι αντιδράσεις και ο τρόπος που φέρεται στις γυναίκες, είναι η ιδιοσυγκρασία του. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το πως θέλουμε τον επόμενο πρόεδρό μας. Πρέπει να είναι ενωτικός.” Συνεχίζοντας, ο Ντόναλντ Τράμπ προς ενίσχυση των λεγόμενών του σχολίασε ότι””Εγώ δεν ζήτησα συγγνώμη απ την γυναίκα μου γιατί δεν έκανα τίποτα. Κανείς δεν σέβεται περισσότερο τις γυναίκες από εμένα. Ίσως αυτές οι γυναίκες που με κατηγορούν θέλουν να αποκτήσουν φήμη ή είναι μέλη της καμπάνιας της Κλίντον.”
Η Χίλαρι τότε σήκωσε το γάντι απαντώντας σε ειρωνικό ύφος ότι ο Τραμπ δεν ζητά ποτέ συγγνώμη. “Όμως έχει κοροϊδέψει στην εθνική τηλεόραση τις γυναίκες. Κι όχι μόνο τις γυναίκες. Είναι προσβλητικός με πολλούς. Έχει ένα επικίνδυνο όραμα για τη χώρα μας. Δεν είναι αυτή η Αμερική.”

Ακολούθησε στη συνέχεια η ερώτηση του δημοσιογράφου για το Clinton Foundation.Η Χίλαρι έσπευσε να βγάλει στη φόρα για ακόμη μια φορά τς φορολογικές ατασθαλίες του Αμερικανού Κροίσου απασφαλίζοντας κατηγορίες  εναντίων του “Δεν έχει πληρώσει για χρόνια ούτε ένα δολάριο ομοσπονδιακό φόρο. Οι παράτυποι μετανάστες πληρώνουν περισσότερα από έναν εκατομμυριούχο” είπε η Κλίντον. “Κάνω ότι ο Μπάφετ και ότι ορίζουν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί. Ας αλλάζατε τους νόμους όσο ήσασταν στην εξουσία”.

Σε ερώτηση του Κρις Γουαλας για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών κάνοντας μνεια στις δηλώσεις του υποψήφιου περί νοθείας ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απάντησε αινιγματικά: “Θα το δω εκείνη τη στιγμή”, και επέμεινε ότι υπάρχει νοθεία των εκλογών γιατί “δεν έπρεπε να της επιτραπεί να είναι είναι υποψήφια. Κατηγορείται για σοβαρά πράγματα, για το θέμα των e-mail”. 

Όταν ο Γουάλας επέμεινε για το αν μετά τις εκλογές και σε περίπτωση ήττας του δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και άρα δεν θα στηρίξει τον επόμενο πρόεδρο και δεν θα φερθεί ενωτικά, ο Τραμπ απάντησε: “Σας κρατάω σε σασπένς για το βράδυ των εκλογών”. Από την μεριά της η Κλίντον παρενέβη λέγοντας: “Το ότι δεν μας λέει τι θα κάνει, αλλοιώνει τη Δημοκρατία”

Έπειτα, η συζήτηση έφτασε στη μάχη κατά του ISIS. “Δεν θα κάνω τον αμερικανικό στρατό κατοχική δύναμη”. Επιπλέον χαρακτήρισε την ανακατάληψη της Μοσούλης σημαντική και πως πρέπει να παρθεί ο έλεγχος της Ράκα από τους τζιχαντιστές. Πρόσθεσε δε πως ως πρόεδρος θα συνεχίσει να πιέζει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και θα προσπαθήσει να επηρεάσει Συρία και Ρωσία για να τελειώσει ο εμφύλιος.

Ο Τραμπ απαντώντας στο εν λόγω ερώτημα, επιτέθηκε στην αντίπαλο του “Την είχαμε τη Μοσούλη αλλά όταν έφυγαν οι στρατιώτες χάθηκαν όλα. Τώρα πρέπει να την πάρουμε πίσω. Τι έγινε με το περιβόητο στοιχείο της έκπληξης; Ακούω τρεις μήνες ότι θα επιτεθούμε στη Μοσούλη. Τι κάνετε Χίλαρι; Έχουν φύγει οι τζιχαντιστές από εκεί. Ναι κάποια στιγμή θα πέσει η Μοσούλη αλλά οι ηγέτες που θέλουμε να πιάσουμε έχουν φύγει. Το Ιράν πρέπει να μας γράψει μια… ευχαριστήρια επιστολή. Το Ιράν έρχεται να κατατροπώσει το Ιράκ. Ξέρετε ποιος θα κερδίσει; Το Ιράν. Είναι πολύ πιο έξυπνοι. Ήσουν εκεί όταν πήρες όλους τους στρατιώτες από τη Μοσούλη. Όταν ήσουν εκεί, δεν έκανες τίποτα.”

Aπό την λίστα ερωτημάτων της τρίτης τηλεμαχίας δεν έλειψε και το ζήτημα της Συρίας. Κάνοντας λόγο για απόλυτη καταστροφή ο Τράμπ υποστήριξε ότι ο Άσαντ αποδείχθηκε πιο έξυπνος από τη Χίλαρι και τον Ομπάμα. Ευθυγραμμίστηκε με τη Ρωσία. “Υποστηρίζουμε τους αντάρτες, τους δίνουμε χρήματα, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. δεν θέλω το ISIS και ναι ο Άσαντ είναι κακός αλλά δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι επόμενοι που θα αναλάβουν την εξουσία. Οι μετανάστες που έρχονται, πολλοί απ’ αυτούς είναι μέλη του ISIS. Είναι ο νέος Δούρειος Ίππος! Σε ευχαριστώ Χίλαρι για αυτό που έχεις πετύχει!”

” Ας μιλήσουμε για αυτό που είπε για τους μετανάστες. Κανείς δεν θα μπει χωρίς να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος. Αλλά δεν θα κλείσω την πόρτα σε γυναίκες και παιδιά. Μην ξεχνάμε το αιματοβαμμένο πρόσωπο του παιδιού από τη Συρία . Ο δολοφόνος του Pulse γεννήθηκε στο Κουίνς όπως και ο Ντόναλντ. Θέλουμε να πατάξουμε τον ριζοσπαστισμό” σχολίασε η Χίλαρι.

Στην τελευταία ερώτηση οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν γιατί οι ψηφοφόροι πρέπει να τους ψηφίσουν με την Χίλαρι να απαντά Θέλω να πω σε όσους μας βλέπουν πως θα είμαι μαζί τους γιατί τους χρειάζομαι όλους για να ξαναλαδώσουμε τη μηχανή της οικονομίας. Ξέρω ότι είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη για να διασφαλίσω την ασφάλεια της χώρας. Ως πρόεδρος θα διασφαλίσω τα δικαιώματα των ανθρώπων ενάντια στις μεγάλες εταιρίες. Ελπίζω να μου δώσετε την ψήφο σας”

Σε ότι αφορά τον Τραμπ: “Θέλει να πάρει χρήματα από τους ανθρώπους. Ξεκίνησα την καμπάνια λέγοντας ας ξανακάνουμε τη Αμερική μεγάλη. Υπάρχουν προβλήματα στο στρατό, κανείς δεν σέβεται την Αστυνομία. Θα κάνω περισσότερα για τους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους. Θα κάνω περισσότερα απ’ όσα λέει η Κλίντον. Δεν μπορούμε άλλα τέσσερα χρόνια Ομπάμα και αυτό θα πάρετε αν ψηφίσετε τη Χίλαρι. “

 

 


σχετικα αρθρα