Τη διάσωση περίπου 1.400 προσφύγων και μεταναστών κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανοικτά της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική ακτοφυλακή.

Παρά την επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών με την έλευση του φθινοπώρου, οι αποπλεύσεις δεν έχουν καταγράψει πτώση καθώς πό την Κυριακή περισσότεροι από 2.400 πρόσφυγες έχουν διασωθεί σε αυτήν την περιοχή.

Σήμερα, οι πρώτες βάρκες εντοπίστηκαν πριν από το ξημέρωμα, έκαναν γνωστό οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και MOAS στους λογαριασμούς τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Συγκεκριμένα, το πλοίο Argos των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διέσωσε 802 ανθρώπους που ταξίδευαν σε έξι φουσκωτές λέμβους και μια ξύλινη βάρκα, ενώ το πλοίο Responder της MOAS περισυνέλεξε 432 ανθρώπους που επέβαιναν σε τρία σκάφη.

Οι υπόλοιποι πρόσφυγες που βρίσκονταν σε άλλα τρία πλοιάρια διασώθηκαν από ένα πλοίο του ιταλικού λιμενικού σώματος και άλλο ένα πλοίο που συμμετέχει στην επιχείρηση Sophia της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 145.000 πρόσφυγες έχουν αποβιβαστεί φέτος στις ιταλικές ακτές, ένας αριθμός παρόμοιος με αυτούς των δύο προηγούμενων ετών.