Την ώρα που η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας σε ανώτατο βαθμό προσπαθεί να αντικρούσει τις κατηγορίες για εμπλοκή της στην απέλαση των 7 Γκιουλενιστών που οι τουρκικές αρχές τους προσάπτουν κατηγορίες συμμετοχής στο πραξικόπημα λέγοντας ότι ήταν διοικητικό το θέμα,εφαρμόσθηκαν οι νόμοι και ότι οι 7 δεν ζήτησαν πολιτικό άσυλο οι νέες πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία ανατρέπουν το μέχρι τώρα σκηνικό.

Πιο συγκεκριμένα μέλη των οικογενειών των 7 μιλώντας σε βουλγαρικά μμε δίνουν άλλη διάσταση.
Έτσι ο γιος του ενός και ο αδερφός ενός ακόμη κατηγορούν τις βουλγαρικές αρχές ότι εξαπάτησαν τους συγγενείς τους οι οποίοι ήταν έτοιμοι να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Βουλγαρία!

΄΄Αφού συνελήφθησαν λίγο πριν την Ρουμανία στην πόλη Ρούσε ήταν ήσυχοι.Μάλιστα με τον αδερφό μου μίλησα στο τηλέφωνο και μου είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα,θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Βουλγαρία.Μου είπε κιόλας να του στείλω τα απαραίτητα χαρτιά΄΄ λέει ο αδερφός ενός από τους 7.
΄΄Αντ΄αυτού το βουλγαρικό κράτος τους εξαπάτησε και αντί να τους στείλει σε κέντρο προσφύγων όπως τους υποσχέθηκε,τους έστειλε πίσω στην Τουρκία΄΄ καταγγέλει!

Ένας άλλος αδερφός απελαθέντα αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να ταξίδευαν παράνομα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ρουμανία και μόλις πιάστηκαν να ζήτησαν οικιοθελώς να γυρίσουν στην Τουρκία.

΄΄Η γυναίκα του κλαίει συνεχώς από την στιγμή που γύρισαν πίσω,το παιδί του το ίδιο.Κανένας δικηγόρος στην Τουρκία δεν θέλει να αναλάβει την υπερασπισή του γιατί φοβάται το τουρκικό κράτος΄΄ συνέχισε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υπό το βάρος της κατακραυγής και στην προσπαθειά του να δικαιολογήσει την  απέλαση των 7 μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα παρουσιάζοντας την υπόθεση σαν μια ...απλή περίπτωση παράνομων ...μεταναστών σαν τους χιλιάδες άλλους που περνούν από την Τουρκία στην Βουλγαρία και οι οποίοι πρέπει να επιστρέφουν πίσω την ίδια ώρα που ανώτερο στέλεχος του υπουργείου εσωτερικών επέμεινε στην άποψη ότι οι 7 απελάθησαν γιατί δεν έκαναν αίτηση πολιτικού ασύλου αν και αρνήθηκε την δημοσιοποίηση των καταθέσεων τους.

Όλα αυτά λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στην Βουλγαρία με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την εκλεκτή του Μπορίσοφ να είναι κοντά με τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος και μεγάλο μέρος των βουλγαρικών μμε και της κοινής γνώμης να κατηγορεί τον βούλγαρο πρωθυπουργό για ενδοτική στάση απέναντι στην Άγκυρα.>>