current views are: 5

21 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση06:11

Νέα τουρκική πρόκληση: Ο Ερντογάν διόρισε μόνιμο ιμάμη στην Αγία Σοφία

Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική πλευρά. Μετά τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, από τον Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων

Δημοσίευση 06:11’

Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική πλευρά. Μετά τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, από τον Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων

Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική πλευρά. Μετά τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, από τον Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, προχώρησε στον διορισμό μόνιμου ιμάμη στη Αγία Σοφία, σε μια θέση που αν και υπήρχε από το 1935, επί χρόνια παρέμενε κενή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου Ανατολή ο μουφτής της περιοχής Φατίχ και το αρμόδιο υπουργείο, ο νέος μόνιμος ιμάμης​ θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές την ημέρα».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς, κίνηση που είχε προκαλέσει σάλο.

Επιμένει ο Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης

Για μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε τις συγκρίσεις της Τουρκίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε χθεσινή του ομιλία σε κοινοτάρχες, στο προεδρικό μέγαρο, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά:

Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», είπε.

«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε», πρόσθεσε.

 «Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάνη μαζί και με το Χατάι πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώναήταν το Εθνικο Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορα μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

«Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους», σημείωσε.

Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη.

 


σχετικα αρθρα