«Το όλο θέμα του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού δεν αλλάζει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μας γράψει, αν θέλει, για να ζητήσει διευκρινήσεις», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

«Θα ακούσουμε τι είδους παρατηρήσεις μπορεί να κάνει η Ένωση, αλλά ο προϋπολογισμός αυτός έχει το χαμηλότερο έλλειμμα των τελευταίων δέκα ετών. Καταβάλλουμε προσπάθειες και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολίτες και όχι στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, οι Βρυξέλλες μπορεί να ζητήσουν αλλαγές επί του κειμένου του προϋπολογισμού, ώστε να περιορισθεί στο 2,2% (από την τωρινή πρόβλεψη του 2,3%) η σχέση ελλείμματος-AΕΠ της χώρας, για το 2017.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρθηκε παράλληλα και στο πρόσφατο ψήφισμα της Unesco το οποίο χαρακτηρίζει την Πλατεία των Τεμενών (Όρος του Ναού για τους Ισραηλινούς) «ισλαμική κληρονομιά». Η Ιταλία κατά την ψηφοφορία είχε επιλέξει την αποχή και τώρα ο Ρέντσι υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει η έγκριση αυτών των ψηφισμάτων κατά του Ισραήλ, διότι είναι παράλογο».

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα δια της διπλωματικής οδού ενώ πρόσθεσε ότι, «αν καταστεί αναγκαίο, ας σπάσει και η ενότητα της Ευρώπης πάνω σ' αυτό θέμα».