Το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο είναι αντιμέτωπο με ένα χωρίς προηγούμενο κίνημα αμφισβήτησης, κάλεσε τους αντιφρονούντες και τους διανοούμενους σε διαβουλεύσεις στις 10 Ιουλίου, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

"Ο οργανισμός για τον εθνικό διάλογο, που πρόσφατα δημιουργήθηκε, θα καλέσει τις δυνάμεις, τους διανοούμενους και τις πολιτικές προσωπικότητες να συμμετάσχουν στις 10 Ιουλίου σε μία σύνοδο στην οποία θα συζητήσουν τις διορθώσεις που προβλέπονται για το σύνταγμα, ιδίως για το άρθρο 8", διευκρίνισε το Sana.

Η ακύρωση αυτού του άρθρου, που ορίζει ότι το κόμμα Μπάαθ, που βρίσκεται στην εξουσία στη Συρία από το 1963, είναι "ο ηγέτης του κράτους και της κοινωνίας", είναι ένα από τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

"Στην ατζέντα της συνόδου θα περιλαμβάνονται τα σχέδια νόμου για τον πολυκομματισμό, τον Τύπο, αυτά που αφορούν τις (βουλευτικές) εκλογές και τη διοίκηση", πρόσθεσε το Sana.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο οργανισμός για τον εθνικό διάλογο, του οποίου προεδρεύει ο Φαρούκ αλ Σάρεχ, έχει στόχο να "θέσει τις αρχές ενός διαλόγου" μεταξύ όλων των κομμάτων της Συρίας ενόψει της διοργάνωσης ενός εθνικού συνεδρίου διαλόγου.

Εντωμεταξύ ο Άσαντ αναφέρθηκε στα "νόμιμα" αιτήματα του λαού της Συρίας σε μία συνάντηση που είχε σήμερα στη Δαμασκό με μία αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου της οποίας προΐστατο ο δημοκρατικός βουλευτής Ντένις Κουσίνιτς, σύμφωνα πάντα με το Sana.

Ο Άσαντ ενημέρωσε τον Κουσίνιτς για "τα γεγονότα στη Συρία και για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται".

Εξάλλου ο σύρος πρόεδρος αναφέρθηκε ενώπιον του αμερικανού βουλευτή στην αναγκαιότητα να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ "των Σύρων που έχουν νόμιμα αιτήματα στα οποία το κράτος θα απαντήσει και τις ένοπλες ομάδες που εκμεταλλεύονται αυτά τα αιτήματα για να σπείρουν το χάος και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα".

Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Άσαντ έκανε ανάλογες δηλώσεις και στη συνέχεια όταν συναντήθηκε με τον βρετανό βουλευτή των Συντηρητικών Μπρουκς Νιούμαρκ.