Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις, και αυτή τη φορά το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, προχώρησε στον διορισμό μόνιμου ιμάμη στη Αγία Σοφία, σε μια θέση που αν και υπήρχε από το 1935, επί χρόνια παρέμενε κενή.

Πρόκειται για τον Οντέρ Σόι, ο οποίος μάλιστα έχει… μαύρη ζώνη στο καράτε. Σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι το θεωρεί “ιερό” να ασκεί καθήκοντα ιμάμη κανείς στην Αγιά Σοφιά, προσθέτοντας πως αποτελεί σύμβολο και πως ο ίδιος έχει πετύχει τον απώτερό του στόχο. Ανέφερε πως όταν ξεκίνησε τα καθήκοντά του γινόταν προσευχή μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα, ωστόσο στη συνέχεια ξεκίνησαν να γίνονται προσευχές πέντε φορές την ημέρα, όπως ορίζει η μουσουλμανική θρησκεία.

«Ακόμη και αν δεν έρθει κανένας πιστός για μένα είναι τιμή να διαβάζω το εζάνι και να μένει ανοιχτό το τζαμί», ανέφερε. Όπως είπε, τις Παρασκευές το Hünkar Kasrı γεμίζει με πιστούς, ενώ σκέφτεται τί θα κάνουν σε περίπτωση που αυξηθεί η προσέλευση. Ο ιμάμης Οντέρ Σόι είπε ότι ενώ το Hünkar Kasrı είναι ανοιχτό από το 1991 για προσευχή, ακόμη και οι πιστοί που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή αυτή δεν τον γνώριζαν και όταν άρχισε να επικοινωνεί μαζί τους τον ρωτούσαν:

Μα γίνεται προσευχή στην Αγία Σοφία;

Πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους πιστούς για τις προσευχές μέσω κοινωνικών δικτύων, αστειευόμενος μάλιστα ότι θα πάρει και παρουσίες. Στη Γιορτή των Θυσιών (αρχές Σεπτέμβρη) συγκεντρώθηκαν 100 μουσουλμάνοι πιστοί για προσευχή έπειτα από 83 χρόνια, ενώ όταν τον ρωτάνε πότε θα διαβαστεί το εζάνι στην Αγιά Σοφιά, τους απαντά ότι το εζάνι διαβάζεται ήδη από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας. Ο ιμάμης ανέφερε μάλιστα ότι το μεσημέρι και το απόγευμα το εζάνι διαβάζεται ταυτόχρονα με το Μπλε τζαμί (που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αγιά Σοφιά).