Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, θα αναθέσει αύριο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου νίκησε στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Ακολούθως, ο κ. Γκρούεφσκι έχει διορία 20 ημερών για να καταθέσει στη Βουλή την πρόταση για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι θα σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση συνασπισμού με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η σχετική συμφωνία αναμένεται να επισημοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και πρόεδρος του νομοθετικού σώματος επανεξελέγη ο Τράικο Βελιάνοφσκι από το κόμμα VMRO-DPMNE.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βελιάνοφσκι για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής ψήφισαν και οι βουλευτές του κόμματος του Αλί Αχμέτι.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το VMRO-DPMNE το οποίο εξέλεξε 56 βουλευτές στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η οποία αποτελείται από 123 βουλευτές.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, πρώτο αναδείχτηκε το DUI το οποίο εξέλεξε 15 βουλευτές.

Σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.