Οι τρεις υπουργοί από το κόμμα Zares υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους κάνοντας επίσημη και οριστική την έξοδο του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβενίας.

Η υπουργός Οικονομίας, Ντάρια Ράντιτς, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ίρμα Πάβλινιτς-Κρεμπς και η υπουργός Πολιτισμού Μάιντα Σίρτσα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Zares, Γκρέγκορ Γκόλομπιτς, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα από υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης αναμένεται εντός της ημέρας να ενημερώσει τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μπορούτ Παχόρ και τη μοναδική πλέον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, πρόεδρο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (LDS), Καταρίνα Κρέσαλ ότι το Zares αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Το Zares αποφάσισε την έξοδο από το συνασπισμό, επειδή δεν εκπληρώθηκε το αίτημά του για ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης και αντικατάσταση του πρωθυπουργού μετά την απόρριψη των κυβερνητικών νόμων συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουνίου.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν λειτουργούσε εδώ και αρκετό διάστημα», τόνισε η κ. Ράντιτς.

Το Zares είναι το τρίτο ισχυρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα στη Σλοβενία με εννέα βουλευτικές έδρες και μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2007 από πρώην μέλη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.