«Πάγο» στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ceta μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλε η γαλλόφωνη Βαλονία του Βελγίου στις σημερινές διαπραγματεύσεις.

Την ώρα που όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση της Βαλονίας παραμένει σταθερή στη θέση της να μην δώσει τη συγκατάθεσή της.

Η υπουργός Εμπορίου του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη με το Βέλγιο κάνοντας λόγο για «ανικανότητα» των Ευρωπαίων να επικυρώσουν αυτή τη συνθήκη.

Χωρίς τη συγκατάθεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεων του όμως το Βέλγιο δεν μπορεί να στηρίξει τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Ceta) με τον Καναδά.

Η Φρίλαντ «διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τους Βαλόνους και επιστρέφει στον Καναδά», ανέφερε ο εκπρόσωπός της, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι συνομιλίες για τη "σωτηρία" της Ceta δεν στέφθηκαν από επιτυχία.

Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Τους τελευταίους μήνες εργαστήκαμε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ. Όμως είναι προφανές ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση τώρα να συνάψει μια διεθνή συμφωνία, ακόμη και με μια χώρα που έχει τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι ο Καναδάς, με μια χώρα τόσο ευγενική και με τόση υπομονή όσο ο Καναδάς» είπε η Φρίλαντ, φανερά συγκινημένη, κατά την έξοδό της από την έδρα της βαλλονικής κυβέρνησης, στο Ναμίρ.

Η Φρίλαντ επέμεινε ότι «εργάστηκε πολύ σκληρά» αλλά πιστεύει ότι δεν είναι πλέον δυνατή η υπογραφή της συμφωνίας. «Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας και είμαι πολύ λυπημένη», είπε η Καναδή υπουργός.