Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν 26 Ασιάτες ναυτικούς που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν πέντε χρόνια, μετά την επίθεση που δέχτηκε το αλιευτικό σκάφος τους κοντά στις Σεϋχέλλες.

Το πλήρωμα του Naham 3, με σημαία Ομάν, έπεσε στα χέρια των πειρατών τον Μάρτιο του 2012, στα νότια των Σεϋχελλών. «Έχουμε τη μεγάλη χαρά να ανακοινώσουμε την απελευθέρωση του πληρώματος, νωρίς σήμερα το πρωί. Είναι πλέον ασφαλείς, έχουν παραδοθεί στις αρχές του Γκαλμουντούγκ, στην κεντρική Σομαλία, και θα επαναπατριστούν σύντομα με αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Στιντ, που βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση «Ωκεανοί Χωρίς Πειρατεία» (OBP).

Ο Στιντ, ένας πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, έχει αναθέσει στον εαυτό του την αποστολή να σώζει «τους ξεχασμένους ομήρους». Όπως εξήγησε, για την επιστροφή των ναυτικών στις πατρίδες τους θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα τελευταίο εμπόδιο: να καταφέρουν οι αρχές να τους βγάλουν σώους από την πόλη Γκαλκάγιο όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων των δύο επαρχιών Πούντλαντ και Γκαλμουντούγκ που έχουν αυτοανακηρυχθεί ημιαυτόνομες.

Το Γκαλκάγιο είναι διαιρεμένο σε δύο μέρη: το ένα ελέγχεται από το Πούντλαντ, το άλλο από το Γκαλμουντούγκ. Από τις αρχές Οκτωβρίου στις μάχες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11 άνθρωποι και άλλες 50.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ.

Οι ναυτικοί κατάγονται από την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ. «Έζησαν περισσότερα από 4,5 χρόνια σε άθλιες συνθήκες, μακριά από τις οικογένειές τους», εξήγησε ο Στιντ.

Στο αλιευτικό επέβαιναν 29 άνδρες, όμως ο ένας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης των πειρατών και άλλοι δύο πέθαναν αργότερα από ασθένειες. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους, με τη βοήθεια θρησκευτικών ηγετών και τοπικών φυλάρχων, κράτησαν 18 μήνες.