ΔΙΕΘΝΗ

Iσπανία: Οι Σοσιαλιστές «κρίνουν» εάν ο Ραχόι θα σχηματίσει κυβέρνηση

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2016, 11:00 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2016, 11:19
Iσπανία: Οι Σοσιαλιστές «κρίνουν» εάν ο Ραχόι θα σχηματίσει κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας αναμένεται ότι θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει στο αντίπαλό του Λαϊκό Κόμμα (PP) να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, έπειτα από 10 μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας αναμένεται ότι θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει στο αντίπαλό του Λαϊκό Κόμμα (PP) να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, έπειτα από 10 μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), που ορίζει τη γραμμή του κόμματος μεταξύ των συνεδρίων, θα συγκληθεί σήμερα στη Μαδρίτη έπειτα από εβδομάδες έντονων εσωτερικών αντιπαραθέσεων εξαιτίας των συνεχόμενων εκλογικών αποτυχιών του κόμματος και της αυξανόμενης απειλής που αποτελεί το αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο εμφανίζεται αποφασισμένο να εκτοπίσει τους Σοσιαλιστές.

Οι διαφωνίες για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το PSOE έχουν οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου μπρα-ντε-φερ στο εσωτερικό του, αλλά και στην αναγκαστική παραίτηση την 1η Οκτωβρίου του γενικού του γραμματέα Πέδρο Σάντσες.

Ο Σάντσες αρνούνταν κατηγορηματικά να επιτρέψει στον αντίπαλό του Μαριάνο Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία, έπειτα από μια πρώτη θητεία που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες.

Οι σοσιαλιστές αντίπαλοι του Σάντσες προτιμούν να υπομείνουν την ήττα τους και να παραμείνουν στην αντιπολίτευση παρά να προκαλέσουν τρίτες εκλογές σε διάστημα ενός έτους και να κινδυνεύσουν να δουν τα ποσοστά του κόμματος να μειώνονται κι άλλο.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016, όμως χωρίς να καταφέρει να έχει απόλυτη πλειοψηφία και χωρίς συμμάχους. Για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Ραχόι έχει ανάγκη τους Σοσιαλιστές είτε για να τον στηρίξουν στην πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, είτε τουλάχιστον να απόσχουν.

Η πλειοψηφία των σοσιαλιστών βουλευτών αναμένει ότι η ομοσπονδιακή επιτροπή θα ταχθεί υπέρ της αποχής, παρόλο που οι διαφωνίες παραμένουν βαθιές.

«Η πλειοψηφία των Ισπανών δεν επιθυμεί να επιστρέψει στις κάλπες, με ποσοστό μεγαλύτερο του 65%, και το ίδιο ισχύει για τους σοσιαλιστές ψηφοφόρους», δήλωσε ο βουλευτής Ιγνάσιο Ουρκίζου. Όμως μια μικρή πλειοψηφία των ψηφοφόρων του PSOE θα προτιμούσαν να διατηρηθεί το βέτο κατά του Ραχόι, πρόσθεσε.

Τώρα μένει να αποφασιστεί αν την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης, στις 29 ή τις 30 Οκτωβρίου, οι βουλευτές των Σοσιαλιστών θα απέχουν μαζικά ή μόνο 11 εξ αυτών, ο ελάχιστος αριθμός που για να ανοίξει ο δρόμος στον Ραχόι και να αποκτήσει η Ισπανία κυβέρνηση έπειτα από 300 ημέρες.