current views are: 5

25 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση17:46

ΕΕ- Βρετανία: Σκληρό BREXIT ή βελούδινο διαζύγιο

Ο τρόπος πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, το κόστος εξόδου (20 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους Financial Times), οι συμβολισμοί της γλώσσας των διαπραγματεύσεων και οι επιθυμίες του City του Λονδίνου.  

Δημοσίευση 17:46’

Ο τρόπος πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, το κόστος εξόδου (20 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους Financial Times), οι συμβολισμοί της γλώσσας των διαπραγματεύσεων και οι επιθυμίες του City του Λονδίνου.  

Μπορεί ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το BREXIT και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, να διέψευσε πως έβαλε ως όρο οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στα γαλλικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το «πάρε – δώσε» μεταξύ  Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας (και για αυτό το θέμα) τελείωσε. Το αντίθετο, η παρτίδα μόλις ξεκίνησε και τα επόμενα βήματα είναι αρκετά και σύνθετα.

Η γλώσσα των διαπραγματεύσεων, με τους συμβολισμούς που έχει, δεν ήρθε τυχαία στο τραπέζι. Η διάψευση του Μπαρνιέ γράφτηκε στα αγγλικά, αλλά δεν απέκλεισε το θέμα της γλώσσας από τη διαπραγμάτευση:

 «Ποτέ δεν εξέφρασα άποψη για τη γλώσσα με την οποία θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Η γλώσσα εργασίας είναι συχνά τόσο τα αγγλικά όσο και τα γαλλικά. Το γλωσσικό καθεστώς θα οριστεί κατά την έναρξη (σ.σ. των διαπραγματεύσεων) και θα συμφωνηθεί μεταξύ διαπραγματευτών»

Αυτά ως προς τους συμβολισμούς, οι οποίοι όμως πάντα αποτελούν καθοριστικές λεπτομέρειες. Από εκεί και πέρα η ίδια η διαπραγμάτευση, για τον τρόπο του BREXIT, θα κρίνει πολλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και φυσικά και για τη Βρετανία, σε οικονομικό επίπεδο. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι παιχνίδι των εντυπώσεων είναι μέσα στην διαπραγμάτευση για βελούδινο διαζύγιο ή σκληρό BREXIT.

Kυρίαρχο θέμα ο τρόπος πρόσβασης στην ενιαία αγορά

Η διαπραγμάτευση φαίνεται πως θα έχει πολλά πεδία και το κυρίαρχο δεν θα είναι μόνο το κόστος εξόδου και η συμφωνία για τις οικονομικές εκκρεμότητες, αλλά – κυρίως οι όροι της πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Οι βρετανικές κυβερνήσεις, άλλωστε, ήθελαν μόνο τα πλεονεκτήματα που προέκυπταν στις εμπορικές συναλλαγές από την ενιαία αγορά (διατηρώντας τη στερλίνα) και όχι τη λεγόμενη πολιτική ένωση. Πρακτικά, πολλές και μεγάλες βρετανικές εταιρείες δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμια που είχαν από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Παρακάτω θα δούμε πώς αυτό γίνεται συγκεκριμένο από μια έρευνα από το γνωστό City του Λονδίνου, το οποίο μόνο αμέτοχο δεν θα είναι στις εξελίξεις.

Η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδωσε ακριβώς αυτό το στίγμα: Η Βρετανία «αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ διαμηνύουν, άλλωστε, πως εάν η Βρετανία θέλει ένα «σκληρό BREXIT» θα είναι σκληρές και οι διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, οι δηλώσεις που έκανε η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεν είναι τίποτα άλλο από το περίγραμμα της διαδικασίας που θα ακολουθήσει. Θα χρειαστεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις και θα υπάρξουν «δύσκολες στιγμές», είπε.

Το  κόστος του BREXIT και το «τραπέζι του πόκερ»

«Το Brexit δεν είναι τραπέζι του πόκερ», δήλωσε ο Jean Arthuis, επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, πριν από λίγες μέρες, σε ανάλυση των Financial Times για το κόστος του BREXIT (παρακάτω ορισμένα βασικά στοιχεία). Τη δήλωση αυτή την έκανε αξιωματούχος της ΕΕ σημειώνοντας πως είναι «θέμα αξιοπιστίας», για να τονίσει πως η Βρετανία μπορεί να αποχωρεί από την ΕΕ «αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ειδικά αν θέλει να γίνει ηγετική δύναμη στο παγκόσμιο εμπόριο».

Εάν δει κανείς ορισμένα από τα στοιχεία για το κόστος του BREXIT θα αντιληφθεί πως τα τελικά νούμερα και οι συνθήκες του «διαζυγίου»  θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Αυτές που θα καθορίσουν και τη σχέση Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οικονομικό επίπεδο και το (πολιτικό) δεν πρόκειται να αποφευχθεί. 

20 δισεκατομμύρια ευρώ για το διαζύγιο

Σε πρόσφατη μεγάλη ανάλυση των Financial Times τονίζεται πως η  Βρετανία είναι αντιμέτωπη με ένα λογαριασμό ως και 20 δισ. ευρώ για το διαζύγιο από την Ε.Ε. Σημειώνεται, όμως, ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής λογαριασμός, αφού αυτός θα εξαρτηθεί από την πολιτική συμφωνία που θα γίνει.

Η πρόβλεψη των 20 δισ. ευρώ περιλαμβάνει και απλήρωτες πιστώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό.  Τονίζεται, δε, πως πάνω από 300 δισ. ευρώ κοινών υποχρεώσεων θα πρέπει να ρυθμιστούν (κοινές οικονομικές υποχρεώσεις από πολυετή συμβόλαια μέχρι δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και πολλά άλλα).

Ένα κομβικό στοιχείο στη διαπραγμάτευση των όρων του BREXIT είναι, πέρα από την τήρηση των υποσχέσεων του παρελθόντος, η απαίτηση της ΕΕ για  μελλοντικές συνεισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό ώστε η Βρετανία να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά

Επίσης, η Βρετανία αναμένεται να διεκδικήσει μερίδιο σε στοιχεία ενεργητικού της Ε.Ε., τα οποία, με βάση τη λογιστική αξία, υπολογίζονται στα 22,5 δισ. ευρώ.  Αυτό σημαίνει μείωση του λογαριασμού του BREXIT κατά περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Όταν το City του Λονδίνου κοστολογεί

Η επιρροή που θέλουν να ασκήσουν μεγάλες βρετανικές εταιρείες  στη διαπραγμάτευση είναι δεδομένη, αφού συνδέεται άμεσα με τα κέρδη και τις επενδύσεις του. Το  City του Λονδίνου, το κέντρο της χρηματοπιστωτικής οικονομικής δραστηριότητας της Βρετανίας, δεν πρόκειται να μείνει έξω από αυτό. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα είναι εμφανείς οι στόχοι που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με  έκθεση της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman, που έγινε για λογαριασμό της ομάδας του λόμπι TheCity UK, από ένα σκληρό BREXIT οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες  θα έχουν απώλειες εσόδων ύψους έως και 38 δισ. λίρες (48,34 δισεκ. δολάρια).  Μάλιστα, αναφέρεται πως εάν δεν έχουν το δικαίωμα να παρέχουν  υπηρεσίες στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με κοινοτικούς όρους, τότε ίσως χαθούν έως και 75.000 θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση ίσως χάσει φορολογικά έσοδα έως 10 δισ. λίρες. Η απώλεια κάθε πρόσβασης στην ενιαία αγορά θεωρείται το σκληρό BREXIT.

Στην έρευνα καταγράφεται κι ένα δεύτερο σενάριο, που είναι πιο κοντά στο βελούδινο διαζύγιο, τουλάχιστον για το City του Λονδίνου: Εάν η Βρετανία έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, με όρους ανάλογους των σημερινών, τότε ίσως χαθούν 4.000 θέσεις εργασίας και περίπου 2 δισ. λίρες σε έσοδα. Η επιλογή του City του Λονδίνου είναι παραπάνω από οφθαλμοφανής.

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών περιλαμβάνει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λιανικής τραπεζικής, διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστές και επενδυτικές τράπεζες. Για τη Βρετανία θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας και η  μεγαλύτερη πηγή φορολογικών εσόδων.  Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν κύκλο εργασιών 190-205 δισ. λίρες κάθε χρόνο, απασχολούν περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένους και καταβάλλουν 60-67 δισεκατομμύρια λίρες σε φόρους, όπως αναφέρεται στην έκθεση.


σχετικα αρθρα