current views are: 8

23 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση10:53

Συγκίνηση και πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση χριστιανικού χωριού της Μοσούλης

Χθες, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια, ήχησαν ξανά οι καμπάνες στο πρώτο χριστιανικό χωριό του Ιράκ που απελευθερώθηκε από τους τζιχαντιστές.

Δημοσίευση 10:53’

Χθες, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια, ήχησαν ξανά οι καμπάνες στο πρώτο χριστιανικό χωριό του Ιράκ που απελευθερώθηκε από τους τζιχαντιστές.

Τον Δεκέμβριο του 2015 οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU) στο Ιράκ είχαν φτιάξει ένα βίντεο στο οποίο υπόσχονταν ότι οι καμπάνες των ασσυριακών εκκλησιών θα ηχήσουν ξανά με την νίκη κατά του ISIS.

Εννιά μήνες μετά τα κατάφεραν απελευθερώνοντας την Μπαρτέλα, 21ω χλμ από την πόλη της Μοσούλης, και ήδη ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε 20 χωριά γύρω από την πόλη του Ιράκ που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε βασικό προπύργιο της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Χθες, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια, ήχησαν ξανά οι καμπάνες στο πρώτο χριστιανικό χωριό του Ιράκ που απελευθερώθηκε από τους τζιχαντιστές.

Αν και η επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα στο να επικρατήσει η ενότητα ανάμεσα σε όλες τις αιρέσεις και εθνότητες του Ιράκ.

Για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια ο Hussam Matteh προσευχήθηκε στην χριστιανική πατρίδα του και μαζί με μια ομάδα μαχητών της οργάνωσης «Δυνάμεις των Πεδιάδων της Νινευής» συμμετείχε στην επιχείρηση να υψώσουν ξανά τον σταυρό στην συριακή ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ματθαίου, μετά την ανακατάληψη της πόλης.

Ενώ χτυπούσαν τις καμπάνες της εκκλησίας στο βάθος ακούγονταν πυροβολισμοί ενώ ένα σύννεφο μαύρου καπνού εξαπλωνόταν στον ορίζοντα από μια έκρηξη που ταρακούνησε την περιοχή. Οι μαχητές, που είχαν ορκιστεί να μείνουν και να υπερασπιστούν την περιοχή, τώρα που έφυγε από τον έλεγχο του ISIS, προσευχήθηκαν βιαστικά και έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ένα μαυρισμένο βωμό από την έκρηξη.

«Νιώθουμε κάτι που δεν μπορούμε να το περιγράψουμε. Τόσο χαρούμενοι είμαστε» λέει ο Matteh,  για την επιστροφή στην πατρίδα του που είναι και μια αρχαιότερες χριστιανικές πόλεις στον κόσμο.

Με την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης να είναι σε εξέλιξη οι ιρακινές δυνάμεις τώρα προωθούνται προς τις πεδιάδες της Νινευής, μια από τις αρχαιότερες χριστιανικές περιοχές στον κόσμο και ένα μωσαϊκό εθνικών μειονοτήτων που περιλαμβάνει Χριστιανούς, Τουρκμένους, Γιαζίντι και μικρές άλλες ομάδες όπως οι Σαμπάκ. Όλοι τους εγκατέλειψαν την περιοχή με την επέλαση του ISIS.

Όταν ο ISIS εισέβαλε στη Μοσούλη, τον Ιούνιο του 2014, οι μειονότητες της Νινευής ήταν δύο φορές θύματα. Αρχικά έπρεπε είτε να υπακούσουν τους τζιχαντιστές είτε να εκτελεστούν. Οι Γιαζίντι και άλλες σουνιτικές οργανώσεις είδαν τους άνδρες τους να σφαγιάζονται και περισσότερες από 5.000 γυναίκες να γίνονται σκλάβες του ISIS. Οι μισές μάλιστα παραμένουν ακόμα στα χέρια τους.

Η δεύτερη τραγωδία ήταν η σύγκρουση μεταξύ των μειονοτήτων, καθώς οι πεδιάδες της Νινευής βρίσκονται στα λεγόμενα «αμφισβητούμενα εδάφη» της Μέσης Ανατολής. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, αραβική στην πλειοψηφία της, είναι σε κόντρα με την ημιαυτόνομη κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του βορρά.

 


σχετικα αρθρα