current views are: 7

23 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση20:21

Διατηρητέο το εργοστάσιο του Σίντλερ

Ο Όσκαρ Σίντλερ μαζί με τη σύζυγό του Έμιλι έσωσε τη ζωή πολλών Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βάζοντας τους να δουλέψουν στο εργοστάσιο του. Ο

Δημοσίευση 20:21’

Ο Όσκαρ Σίντλερ μαζί με τη σύζυγό του Έμιλι έσωσε τη ζωή πολλών Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βάζοντας τους να δουλέψουν στο εργοστάσιο του. Ο

Ο Όσκαρ Σίντλερ μαζί με τη σύζυγό του Έμιλι έσωσε τη ζωή πολλών Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βάζοντας τους να δουλέψουν στο εργοστάσιο του. Ο ίδιος κατέγραφε τα ονόματα των ανθρώπων που ήθελε να σώσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε μια λίστα. Ο επιχειρηματίας έσωσε πάνω από χίλιους Εβραίους οι οποίοι εργάζονταν στο εργοστάσιό του. Για το ναζιστικό καθεστώς ήταν μια «Επιχείρηση για την κατασκευή σημαντικών για τον πόλεμο αγαθών» που κατασκεύαζε εμαγιέ και πυρομαχικά. Το 1944 μετέφερε την επιχείρησή του από την Κρακοβία στο χωριό Brněnec (πρώην Brünnlitz) στη σημερινή Τσεχία.

Η ταινία του Σπίλμπεργκ

Όπως μεταδίδει το Deutsche Welle, ο βιομηχανικός χώρος στην Κρακοβία όπου ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γύρισε το 1993 τη διάσημη ταινία «Η λίστα του Σίντλερ» λειτουργεί ήδη από το 2010 ως μουσείο και είναι ανοιχτός για το κοινό. Αντίθετα το κτίριο στο Brněnec ρήμαζε τα τελευταία χρόνια και κηρύσσεται τώρα από το υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας διατηρητέο. Τον περασμένο Αύγουστο το Ίδρυμα Όσκαρ Σίντλερ ανέλαβε τον χώρο και επιδιώκει να δημιουργήσει εκεί ένα μνημείο Ολοκαυτώματος μέχρι το 2019.

Η επιχείρηση του Σίντλερ στο Brněnec βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στρατόπεδου συγκέντρωσης Groß-Rosen των Ναζί. Πρόκειται για το μόνο στρατόπεδο συγκέντρωσης που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα στην Τσεχία και χάρη στην ταινία έγινε παγκοσμίως γνωστό, όπως δηλώνει και ο επικεφαλής του Ιδρύματος Γιάροσλαβ Νόβακ. «Υπό αυτή την έννοια το κτίριο είναι ήδη ένα από τα πιο γνωστά της Τσεχίας», ανέφερε, γνωστοποιώντας ότι αιτήθηκε να ανακηρυχθεί το πρώην εργοστάσιο εθνικό πολιτιστικό μνημείο.

Πόλος έλξης για τους τουρίστες

«Βασικός μας στόχος είναι να επαναφέρουμε καταρχάς το κτίριο και όλο το στρατόπεδο στην αρχική του, ιστορική μορφή, με τους πύργους σκοπιάς και το στρατιωτικό νοσοκομείο», δήλωσε ο κ. Νόβακ. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα έχει δημόσια οικονομική στήριξη, αφού το αναπαλαιωμένο κτίριο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Ο Όσκαρ Σίντλερ (1908-1974) καταγόταν από ένα χωριό μόλις 15 χιλιόμετρα από το εργοστάσιό του στο Brněnec. Το 1967 τιμήθηκε με τον τίτλο «Δίκαιοι των εθνών» που απονέμεται από το κράτος του Ισραήλ σε πρόσωπα που έσωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί έμαθαν για τη ζωή το Σίντλερ από την χολιγουντιανή παραγωγή «Η λίστα του Σίντλερ» που απέσπασε επτά βραβεία Όσκαρ. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Κενίλι.


σχετικα αρθρα