Με αρουραίους τρέφονταν για να επιβιώσουν οι ναυτικοί, που κρατούνταν όμηροι από σομαλούς πειρατές για περίπου πέντε χρόνια, όπως αποκάλυψε ένας επιζών.

Μιλώντας στο BBC, ο Φιλιππινέζος Arnel Balbero, ο οποίος ανήκε στο πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους που δέχθηκε την επίθεση από τους Σομαλούς πειρατές στις Σεϋχέλλες, μέχρι το τέλος της δοκιμασίας τους οι ναυτικοί ένιωθαν ζωντανοί νεκροί ενώ οι ποσότητες νερού που τους δίνονταν ήταν ισχνές. 

Οι 26 ναυτικοί απήχθησαν το 2012 από το αλιευτικό τους πλοίο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Σομαλία. Το περασμένο Σάββατο απελευθερώθηκαν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πληρώθηκαν τα λύτρα της απαγωγής τους. 

Οι ναυτικοί ήταν όλοι ασιάτες, από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο FV Naham 3 κατελήφθη από Σομαλούς πειρατές ενώ βρισκόταν νότια από τις Σεϋχέλλες. Ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ένα χρόνο αργότερα, το πλοίο βυθίστηκε και το πλήρωμα μεταφέρθηκε σε σομαλικό έδαφος, ενώ δύο ακόμα ναύτες πέθαναν από ασθένειες.

Ο Balbero μίλησε και για τη δυσκολία που έχουν τώρα οι ναυτικοί να προσαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο και να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.