current views are: 10

24 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση09:45

Ιράκ: Η Τουρκία δεν συμμετέχει στη μάχη της Μοσούλης

Παρόλο που η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη μάχη της Μοσούλης, το Ιράκ λέει ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης

Δημοσίευση 09:45’

Παρόλο που η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη μάχη της Μοσούλης, το Ιράκ λέει ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης

Παρόλο που η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη μάχη της Μοσούλης, το Ιράκ λέει ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ο εκπρόσωπος της κοινής (ιρακινής) διοίκησης των επιχειρήσεων διαψεύδει πως η Τουρκία συμμετέχει με οποιαδήποτε μορφή στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Νινευή», της επαρχίας πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη,  ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση.

Χθες Κυριακή, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει πως το τουρκικό πυροβολικό έπληξε θέσεις του ΙΚ στην Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 25 χλμ. από τη Μοσούλη. Διευκρίνισε πως η επέμβαση έγινε έπειτα από αίτημα των ιρακινών κούρδων μαχητών που ηγούνται της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Οι τελευταίοι παραπονούνταν τις τελευταίες ημέρες ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών υπό τις ΗΠΑ δεν επαρκούν προκειμένου να υποστηρίξουν την προώθησή τους στο έδαφος.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη γραμμή του μετώπου κοντά στην Μπασίκα έχουν δει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες πυρά πυροβολικού να στοχεύουν θέσεις του ΙΚ προερχόμενα από τη βάση όπου στρατοπεδεύουν περίπου 700 τούρκοι στρατιώτες.

Η ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στην επίθεση στη Μοσούλη προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Βαγδάτη, τις οποίες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ προσπάθησε να εξομαλύνει στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Άγκυρα και στη Βαγδάτη τις τελευταίες ημέρες.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός έπληξε δεκάδες στόχους του ΙΚ και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, στερώντας και από τις δύο ομάδες τη δυνατότητα να μετακινηθούν στα πέριξ, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός, καθώς η επιχείρησή του εκεί εισέρχεται στον τρίτο μήνα.


σχετικα αρθρα