«Αδειάζει» η ζούγκλα του Καλαί αφού μέχρι στιγμής έχουν εγκαταλείψει την περιοχή περισσότεροι από 2000 μετανάστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 2.318 μετανάστες από τη «ζούγκλα». Στο πλαίσιο της επιχείρησης, περίπου 6.000 και 8.000 μετανάστες και πρόσφυγες - κυρίως από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία - θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

Εκατοντάδες μετανάστες περίμεναν για ώρες στην ουρά για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν σε άλλους χώρους φιλοξενίας ανά την Γαλλία, μέχρι που το βράδυ της Δευτέρας οι Γάλλοι αστυνομικοί τους ζήτησαν να επιστρέψουν στο Καλαί

Όπως έγινε γνωστό, περίπου 200 παιδιά από τη «παραγκούπολη»  έφτασαν σήμερα στη Βρετανία αλλά οι γαλλικές αρχές «μπλόκαραν» τη μεταφορά άλλων 1.300 ασυνόδευτων παιδιών υπό τον φόβο εκμετάλλευσής τους.

Οι μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν σε 451 κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία, ενώ σύμφωνα με την La Cimade κάθε hotspot από τα θα λάβει γύρω στα 20 άτομα.

 

Ωστόσο, η Γαλλίδα υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Κοσέ επέκρινε την επιφυλακτικότητα της Βρετανίας να δεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους από τη «ζούγκλα» του Καλαί, προκειμένου αυτοί να επανενωθούν με την οικογένειά τους, και εκτίμησε ότι «πολλές εκατοντάδες» θα πρέπει να γίνουν δεκτοί «άμεσα» στη γειτονική χώρα.

Η Κοσέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL εξήγησε ότι το Παρίσι επιθυμεί όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στο Καλαί και οι οποίοι διαθέτουν οικογένεια στη γειτονική χώρα «να γίνουν δεκτοί το συντομότερο δυνατό στη Βρετανία». Παράλληλα εκτίμησε ότι «πολλές εκατοντάδες θα πρέπει να γίνουν δεκτοί άμεσα».