Δύσκολα τα πράγματα για τον Νικολάς Μαδούρο εντός της εβδομάδας καθότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποπειραθούν να επισπεύσουν την αποχώρηση του από την εξουσία.

Αυτή η διαδικασία, που είχε κινηθεί εδώ και μήνες, αναμενόταν να μπει στην τελική ευθεία της αυτή την εβδομάδα με μια νέα συγκέντρωση υπογραφών.

Αύριο Τρίτη η συμμαχία Στρογγυλό Τραπέζι για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD, κεντροδεξιά) έχει καλέσει να γίνει στο κοινοβούλιο μια συνεδρίαση η οποία μπορεί «να οδηγήσει σε μια διαδικασία» με στόχο να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Μαδούρο, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε μέσω της CNE «πραξικόπημα», κατά τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Χούλιο Μπόρχες.

Μια απόφαση που ενέκρινε χθες το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας κάνει λόγο περί «διάπραξης πραξικοπήματος από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο», και εξαγγέλλει ότι «τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από αυτό που θα αποφασιστεί την Τρίτη», προέβλεψε ο Χοσέ Ιγκνάσιο Ερνάντες, ειδικός σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου, για τον οποίο η χώρα βρίσκεται «αντιμέτωπη με μια περίπλοκη κατάσταση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα».

Καθώς η διαδικασία του δημοψηφίσματος έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, η αντιπολίτευση εξετάζει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να επιτύχει την απομάκρυνση από την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη το 2013 και η θητεία του οποίου τυπικά ολοκληρώνεται το 2019.