Ουρουγουάη: Ανοίγουν 80 υποθέσεις εγκλημάτων επί δικτατορίας


Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα θα δώσει εντολή να ξανανοίξουν 80 έρευνες για εγκλήματα που διαπράχθησαν κατά την περίοδο της δικτατορίας (1973-85), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας της προεδρίας, Αλμπέρτο Μπρέσια, ένα μήνα μετά την άρνηση του κοινοβουλίου να καταργήσει το νόμο που χορηγούσε αμνηστία.
Ο Μουχίκα, πρώην αντάρτης που είχε φυλακιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, έλαβε την απόφαση αυτή από "ηθικό καθήκον" και προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα "με την απόφαση του Αμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" που τον Μάρτιο ζήτησε από την Ουρουγουάη να άρει τα εμπόδια στις έρευνες που γίνονται για τους αγνοούμενους, εξήγησε ο Μπρέσια.

Ο Μουχίκα θα υπογράψει το διάταγμα πριν από τα τέλη της εβδομάδας και κατόπιν θα αναλάβει η δικαιοσύνη να φέρει σε πέρας τις έρευνες, διευκρίνισε.

Στις 20 Μαΐου το κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση για ακύρωση του αμφιλεγόμενου νόμου ο οποίος χορηγούσε αμνηστία, εμποδίζοντας να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα της δικτατορίας.

Οι διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρόεδρος, υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε επικυρωθεί με δύο δημοψηφίσματα, το 1989 και το 2009 και η ακύρωσή του μέσω του κοινοβουλίου θα συνιστούσε περιφρόνηση προς το λαό. Την περίοδο της δικτατορίας εξαφανίστηκαν στην Ουρουγουάη περίπου 200 άνθρωποι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο