current views are: 7

25 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση19:40

Ηγέτης χωρίς αξίωμα στην Πολωνία

Οι εκπλήξεις δεν σπανίζουν στην Πολωνία. Οι ισχυροί αδελφοί Καζίνσκι έχουν συνδέσει το όνομά τους με ορισμένα ασυνήθιστα γεγονότα. 

Δημοσίευση 19:40’

Οι εκπλήξεις δεν σπανίζουν στην Πολωνία. Οι ισχυροί αδελφοί Καζίνσκι έχουν συνδέσει το όνομά τους με ορισμένα ασυνήθιστα γεγονότα. 

Οι εκπλήξεις δεν σπανίζουν στην Πολωνία. Οι ισχυροί αδελφοί Καζίνσκι έχουν συνδέσει το όνομά τους με ορισμένα ασυνήθιστα γεγονότα. Πριν από δέκα χρόνια τα δίδυμα αδέλφια Λεχ και Γιάροσλαβ κατέλαβαν παράλληλα τα αξιώματα του προέδρου της χώρας και του πρωθυπουργού. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο πρόεδρος Καζίνσκι και 95 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα αεροπορικό δυστύχημα ταξιδεύοντας προς τη Μόσχα, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι αναδείχθηκε πρόεδρος του κόμματος με απόφαση του κομματικού συνεδρίου, συγκεντρώνοντας εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 99%.

Σήμερα θεωρείται πως είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα πίσω από την κυβέρνηση. Όταν θα πρέπει να δοθούν σημαντικά αξιώματα, όπως του προέδρου της κρατικής τηλεόρασης, οι υποψήφιοι δεν προσέρχονται στην έδρα της κυβέρνησης αλλά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης.

Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι θεωρήθηκε πολλές φορές «πολιτικά νεκρός». Δεν είναι καλός ομιλητής, θεωρείται ψυχρός και είναι εργένης. Ωστόσο διαθέτει ένα περίεργο χάρισμα, λένε οι αντίπαλοί του αλλά και οι ψηφοφόροι του.

Για παράδειγμα, ο συντηρητικός εθνικιστής πολιτικός κατάλαβε ότι θα ήταν προτιμότερο να αφήσει την μετριοπαθή Μπεάντα Σίντβο να διεκδικήσει την πρωθυπουργία πριν από έναν χρόνο. Και πράγματι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και τον πρωθυπουργικό θώκο. Πολιτικοί αναλυτές διερωτώνται όμως για πόσο ακόμα, και ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος δηλώνουν πως ο Καζίνσκι σκέφτεται να πάρει τα ηνία στα χέρια του.

«Εθνικά υπερήφανη Πολωνία»

Τον τελευταίο χρόνο η Πολωνία έχει αλλάξει πολύ. Ο Καζίνσκι πιστεύει πως «κομμουνιστές και κλέφτες» είναι οι αντίπαλοι του. Για να τους πολεμήσει η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαρκή διαμάχη με το συνταγματικό δικαστήριο, την ανεξαρτησία του οποίου δεν σέβεται. Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία για να εξετάσει τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Ακόμα η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τη λειτουργία των ΜΜΕ ενώ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο Καζίνσκι, ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό τα τελευταία 30 χρόνια, είναι ευρωσκεπτικιστής.

Μεγάλος σύμμαχος της Πολωνίας παραμένουν οι ΗΠΑ, αλλά και από αυτές ο Καζίνσκι δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας.

Στο οικονομικό πεδίο ακολουθεί μια φιλολαϊκή πολιτική. Με 120 ευρώ επίδομα τέκνων το μήνα, ένα πραγματικά υψηλό ποσό για τα πολωνικά μέτρα, και την ανέγερση πολυκατοικιών για να στηριχθούν τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, η κυβέρνηση κερδίζει πόντους. Εκτός αυτού ο Καζίνσκι πρεσβεύει μια «εθνικά υπερήφανη πολιτική» και θέλει να βάλει φρένο στις δυτικές αξίες. Μια απόδειξη αυτού είναι και ο νόμος με τον οποίο επιδιώχθηκε η απαγόρευση των αμβλώσεων και προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κυρίως από τις γυναίκες, για να καταψηφιστεί τελικά στην πολωνική βουλή. Το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης και ο πρόεδρός του Γιάροσλαβ Καζίνσκι φαίνεται πως δεν διστάζουν να συγκρούονται. Αν μη τι άλλο, αυτό έχει καταστεί σαφές στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης.

 


σχετικα αρθρα