Έρημο και ταυτόχρονα... βομβαρδισμένο τοπίο αρχίζει σταδιακά να θυμίζει ο πάλαι ποτέ ζωντανός μεταναστευτικός καταυλισμός του Καλαί, σήμερα δεύτερη ημέρα εκκένωσης του. 

Σήμερα, εκτός από τους μετανάστες που έφευγαν κατά εκατοντάδες, οι εργάτες βάλθηκαν να ισοπεδώσουν τον καταυλισμό, αρχίζοντας δουλειά με εκσκαφείς και μπουλντόζες. 

Παράλληλα, με σακίδια και με τα υπάρχοντά τους στα χέρια, παράτυποι πρόσφυγες που είχαν για αρκετό καιρό βρει εκεί καταφύγιο, έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής.

Στην περιοχή σήμερα κυριάρχησε ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο μωσαϊκό: Από την μια οικογένειες με παιδιά, αλλά και άνδρες και γυναίκες που ήρθαν για μια καλύτερη ζωή στη Γαλλία και από την άλλη, εργάτες που γκρέμιζαν και κατεδάφιζαν τις τρώγλες που μέχρι πρότινος ήταν το σπίτι τους. 

Να θυμίσουμε ότι η κατεδάφιση αποτελεί απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της κεντροαριστερής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, καθώς το Καλαί είχε γίνει τα τελευταία χρόνια πεδίο συγκρούσεων και ταραχών, καθώς και θέλγητρο για την παράτυπη μετανάστευση στη Γαλλία.