current views are: 9

25 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση14:55

«Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί αν θα σε σκοτώσω» – Βασανιστήρια στην Τουρκία με την άδεια του Ερντογάν

Έκθεση – σοκ για βασανιστήρια στην Τουρκία. Οι κρατούμενοι που έχουν συλληφθεί, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, βασανίζονται με την άδεια του προέδρου Ερντογάν και της τουρκικής ηγεσίας. Έχει δοθεί άδεια στα σώματα ασφαλείας, για άσκηση βίας στους κρατούμενους, με αποτέλεσμα τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση τους. 

Δημοσίευση 14:55’

Έκθεση – σοκ για βασανιστήρια στην Τουρκία. Οι κρατούμενοι που έχουν συλληφθεί, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, βασανίζονται με την άδεια του προέδρου Ερντογάν και της τουρκικής ηγεσίας. Έχει δοθεί άδεια στα σώματα ασφαλείας, για άσκηση βίας στους κρατούμενους, με αποτέλεσμα τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση τους. 

Έκθεση – σοκ για βασανιστήρια στην Τουρκία. Οι κρατούμενοι που έχουν συλληφθεί, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, βασανίζονται με την άδεια του προέδρου Ερντογάν και της τουρκικής ηγεσίας. Έχει δοθεί άδεια στα σώματα ασφαλείας, για άσκηση βίας στους κρατούμενους, με αποτέλεσμα τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση τους. 

Στην έκθεση του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), η οποία είναι 43 σελίδες, κι έχει τίτλο «Λευκή επιταγή – Η αναστολή των διασφαλίσεων κατά των βασανιστηρίων στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα», καταγράφονται  13 περιπτώσεις βασανισμού. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν προκύψει από την οργάνωση, μέσω συνομιλιών, με πρώην κρατουμένους, δικηγόρους, ακτιβιστές κ.α.  

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Βία – σεξουαλική κακοποίηση – τρομοκρατία – ψεύτικα ιατρικά πορίσματα 

Οι περιπτώσεις καταγράφονται στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, την Αττάλεια και την Ούρφα. Ορισμένες χαρακτηριστικές καταγγελιες: 

«Μου έβγαλαν τα ρούχα και τα έσκισαν. Με απειλούσαν, ενώ ακουμπούσαν τα σεξουαλικά μου όργανα και με χτυπούσαν. Ένας άλλος είπε ότι είχε φέρει τη μάνα μου εκεί και θα τη βίαζε μπροστά μου, αν δεν μιλούσα». Αυτά κατήγγειλε ένας ένας κρατούμενος στο δικηγόρο του.

Αστυνομικός φέρεται αν είπε σε άτομο που συνελήφθη: «Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κανείς δεν θα ενδιαφερθεί αν σε σκοτώσω. Θα υποστηρίξω ότι σε πυροβόλησα, γιατί προσπάθησες να δραπετεύσεις».

Ένας δάσκαλος, στην Αττάλλεια, χτυπήθηκε τόσο που έπρεπε να αφαιρεθεί χειρουργικά τμήμα του εντέρου.

Στα βασανιστήρια περιλαμβάνεται και η στέρηση ύπνου. 

Υποχρεώθηκαν γιατροί να υπογράψουν πορίσματα, όπου απουσίαζε κάθε αναφορά σε βασανισμό ή κακομεταχείριση.

Απαγόρευση να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο που οι συλληφθέντες επιθυμούν. Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως χρησιμποιήθηκαν δικηγόροι που αξιοποιούνται από το κράτος για απόρους, οι οποίοι, προφανώς, δεν είχαν εμπειρία και δεν προχωρούσαν ούτε σε στοιχειώδη υπεράσπιση των συλληφθέντων. 

Αθώοι πολίτες μένουν στη φυλακή πάνω από 1 μήνα και η αστυνομία δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, αναφέρει η οργάνωση. Όπως σημειώνεται με την απόσυρση των ασφαλιστικών δικλίδων για την αποτροπή των βασανιστηρίων η τουρκική κυβέρνηση έδωσε λευκή επιταγή στις αστυνομικές δυνάμεις, για να βασανίζουν. 

Τα θύματα των βασανισμών, σύμφωνα με την έκθεση, είναι κυρίως άτομα που φέρονται ως οπαδοί τουΦετουλάχ Γκιουλέν (υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος, σύμφωνα με τον Ερντογάν) ή υποστηρικές του PKK και αριστερών οργανώσεων. 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, αρνείται τις καταγγελίες. Αναμένεται να απαντήσει στην έκθεση.

Να σημειωθεί πως από το αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 35.000 άτομα. Ανάμεσα σε αυτούς που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας, 26.000 αφέθηκαν ελεύθεροι «υπό δικαστικό έλεγχο», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ .

 

 


σχετικα αρθρα