current views are: 7

26 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση04:43

Τραμπ για Χίλαρι: Η πολιτική της για τη Συρία θα οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο

Νέα «πυρά» κατά της Χίλαρι Κλίντον εξαπέλυσε, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. 

Δημοσίευση 04:43’

Νέα «πυρά» κατά της Χίλαρι Κλίντον εξαπέλυσε, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. 

Νέα «πυρά» κατά της Χίλαρι Κλίντον εξαπέλυσε, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο Ντόναλτ Τραμπ είπε χθες σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters,  ότι το σχέδιο της δημοκρατικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον για τη Συρία θα “οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”, λόγω της πιθανότητας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, που φέρει πυρηνικά όπλα,

Στη συνέντευξη, που εστιάστηκε περισσότερο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Τραμπ είπε ότι η προσπάθεια να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος είναι πιό σημαντική από το να πεισθεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, καταρρίπτοντας με τον ισχυρισμό του έναν μακροχρόνιο στόχο της αμερικανικής πολιτικής.

Ο Τραμπ εξέφρασε την απορία πώς θα μπορούσε η Κλίντον να διαπραγματευθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την δαιμονοποίησή του από εκείνην, επέρριψε ευθύνες στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την διολίσθηση των αμερικανικών σχέσεων με τις Φιλιππίνες υπό τον νέο τους πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, παραπονέθηκε για την έλλειψη υποστήριξης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην προεκλογική του εκστρατεία, και είπε ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές εύκολα αν τον υποστήριζαν τα στελέχη του κόμματος.

“Αν είχαμε κομματική ενότητα, δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτές τις εκλογές στη Χίλαρι Κλίντον”, είπε.

Για τον πόλεμο στη Συρία, ο Τραμπ είπε ότι η Κλίντον θα παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν παγκόσμιο πόλεμο με μια πιό επιθετική πολιτική της προς τη λύση του πολέμου.

Η Κλίντον έχει καλέσει για την εδραίωση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μαχητικών αεροπλάνων και “ασφαλείς ζώνες” στο έδαφος για να προστατευθούν οι άμαχοι. Μερικοί αναλυτές φοβώνται ότι για να προστατευθούν αυτές οι ζώνες, θα πρέπει οι ΗΠΑ να μπουν σε άμεση σύρραξη με ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα.

“Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εστιαστούμε στην ISIS”, είπε, χρησιμοποιώντας μια ονομασία του Ισλαμικού Κράτους. “Δεν θα πρέπει να εστιαζόμαστε στη Συρία”, είπε ο Τραμπ καθως έτρωγε τηγανητά αυγά και λουκάνικα στο θέρετρο γκολφ που φέρει το όνομά του στην πόλη Ντουράλ της Φλόριντα (Trump National Doral). “Θα καταλήξουμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Συρία αν ακούσουμε τη Χίλαρι Κλίντον. Δεν πολεμάς τη Συρία πιά, πολεμάς τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν, εντάξει; Η Ρωσία είναι πυρηνική χώρα, αλλά μια χώρα όπου τα πυρηνικά δουλεύουν, σε σχέση με άλλες χώρες που απλώς μιλάνε” (για κατοχή πυρηνικών), πρόσθεσε.

Το προεκλογικό γραφείο της Κλίντον απέρριψε την κριτική, τονίζοντας ότι και ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας έχουν καταδικάσει τον Τραμπ ως ακατάλληλο για το προεδρικό αξίωμα.

“Για άλλη μια φορά, παπαγαλίζει τα σημεία ομιλίας του Πούτιν και παίζει με τους φόβους των Αμερικανών, ενώ συγχρόνως αρνείται να παραθέσει οποιοδήποτε δικό του σχέδιο για την ήττα του (Ισλαμικού Κράτους) ή την ελάφρυνση των ανθρωπιστικών βασάνων στη Συρία”, είπε ο εκπρόσωπος της Κλίντον Τζέσι Λέριτς σε δήλωσή του.

Ο Τραμπ είπε ότι ο Άσαντ είναι πολύ ισχυρότερος τώρα από ό,τι ήταν εδώ και τρία χρόνια και το να καταφέρει κανείς να τον εκδιώξει είναι λιγότερο σημαντικό από το να ηττηθεί το ΙΚ. “Ο Άσαντ είναι δευτερεύων, για μένα, από την ISIS”, δήλωσε.

Σχετικά με τη Ρωσία, ο Τραμπ ξανά άσκησε κριτική στους χειρισμούς της Κλίντον για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις όσο εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών και είπε ότι η σκληρή κριτική της για τον Πούτιν εγείρει ερωτήσεις για το “πώς θα μπορέσει να επιστρέψει και να διαπραγματευτεί με αυτόν τον άνθρωπο τον οποίο έχει εμφανίσει ως τόσο απόλυτα κακό” αν κερδίσει τις εκλογές.

Όσον αφορά την επιδείνωση των σχέσεων με τις Φιλιππίνες, ο Τραμπ εστίασε την κριτική του στον Ομπάμα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος “θέλει να εστιαστεί στο πώς παίζει γκολφ” αντί να συνδιαλεχθεί με παγκόσμιους ηγέτες.

Από την ανάληψη της εξουσίας, ο Ντουτέρτε έχει εκφράσει ανοιχτά την εχθρότητά του προς τις ΗΠΑ, απορρίπτοντας την κριτική για την βίαια αντιμετώπισή του του προβλήματος των ναρκωτικών, και έχει χρησιμοποιήσει βρισιά για να περιγράψει τον Ομπάμα, ενώ έχει πει στις ΗΠΑ να μην φέρονται στη χώρα του “σαν το σκύλο δεμένο με λουρί”.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα έχει εκφράσει αισιοδοξία ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να παραμείνουν στενοί σύμμαχοι.

Ο Τραμπ είπε ότι οι πιό πρόσφατες δηλώσεις του Ντουτέρτε δείχνουν μια “έλλειψη σεβασμού για τη χώρα μας”.

Η συνέντευξη έγινε δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στην Αμερική (στις 8 Νοεμβρίου), με τα ποσοστά του Τραμπ να δείχνουν σε δημοσκοπήσεις ότι υστερεί πολύ από την Κλίντον. Επανέλαβε την βεβαίωσή του ότι “τα μέσα ενημέρωσης ‘μαγειρεύουν’ τις δημοσκοπήσεις” και ειπε ότι οι υποστηρικτές του έχουν θυμώσει με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

“Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος με την ηγεσία του κόμματος αυτού, γιατί αυτές οι εκλογές είναι εκλογές που θα κερδίζαμε 100% σίγουρα, αν είχαμε υποστήριξη από την κορυφή. Νομίζω ότι θα τις κερδίσουμε έτσι κι αλλιώς”, είπε στο πρακτορείο Reuters.

Αν κερδίσει, δεν θα συμπεριλάβει δημοκρατικούς στην κυβέρνησή του, πρόσθεσε, αλλά θα συνεργαστεί μαζί τους στις προτάσεις νόμου.


σχετικα αρθρα