Η Τερέζα Μέι είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα διέτρεχε η Βρετανία σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ιδιωτική ομιλία της στις 26 Μαΐου σε στελέχη  της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sacks, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, το οποίο βασίζεται σε ηχητικό ντοκουμέντο που αποτελεί προϊόν διαρροής από την ομιλία της στη Goldman Sacks, η τότε υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να χρησιμοποιήσει σαφή επιχειρήματα για να εξηγήσει ποια θα ήταν τα οφέλη για τη Βρετανία από την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε στα στελέχη της τράπεζας ότι ήρθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έφθασε μέχρι να εκφράσει την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα κοιτάξουν προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν.

«Πιστεύω ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφή...Πιστεύω ότι η συμμετοχή σε ένα εμπορικό μπλοκ 500 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι σημαντικό για εμάς. Πιστεύω... ότι ένα από τα θέματα είναι ότι πολλοί άνθρωποι επενδύουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο διότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην Ευρώπη...».

«Υπάρχουν προφανή οικονομικά οφέλη» από την παραμονή στην ΕΕ

Εάν δεν ήμασταν στην Ευρώπη, πιστεύω ότι θα υπήρχαν εταιρείες και επιχειρήσεις που θα εξέταζαν μήπως θα έπρεπε να αναπτύξουν παρουσία στην ηπειρωτική Ευρώπη, παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι υπάρχουν προφανή οικονομικά οφέλη» από την παραμονή στην ΕΕ, είχε πει τότε.

Τότε, η Τερέζα Μέι φαίνεται ότι είχε ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον τομέα της ασφάλειας, αφού εμπιστεύθηκε ιδιωτικά στα στελέχη της Goldman Sacks ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στην αστυνομία και τις υπηρεσίες Πληροφοριών εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Βρετανίας.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ως πρωθυπουργός πλέον, έθεσε - κατά την ομιλία της στο συνέδριο των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ - ως προτεραιότητα τον περιορισμό της μετανάστευσης πριν από την παραμονή της χώρας της στην ενιαία αγορά. Οι βρετανικές εταιρείες χρειάζονται «τη μέγιστη ελευθερία για να εμπορεύονται και να λειτουργούν εντός της ενιαίας αγοράς», αλλά όχι με αντάλλαγμα «την παραχώρηση του ελέγχου της μετανάστευσης και πάλι».

Είναι απογοητευτικό που η Τερέζα Μέι δεν είχε το πολιτικό θάρρος να προειδοποιήσει τους πολίτες για τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του Brexit, όπως το έκανε κατ΄ιδίαν για μία χούφτα τραπεζιτών, δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον. «Το πιο απογοητευτικό είναι ότι τώρα που υποτίθεται βρίσκεται στην εξουσία, αγνοεί αμέριμνα τις ίδιες τις προειδοποιήσεις και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία πράξη μνημειώδους αυτοχειρίας για την βρετανική οικονομία, βγάζοντας τη Βρετανία από την ενιαία αγορά».

«Είναι καλό να ξέρει κανείς τι σκέφτεται κατ΄ιδίαν η Τερέζα Μέι όταν πολλοί από εμάς το έλεγαν δημόσια και επί τόσο καιρό ότι η έξοδος από την ενιαία αγορά θα κάνει κακό στις επιχειρήσεις και την οικονομία μας», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών, Φιλ Ουίλσον.