Νέα επεισόδια και φωτιές ξέσπασαν σήμερα στην λεγόμενη «ζούγκλα» του Καλαί, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα η επιχείρηση εκκένωσης από χιλιάδες μετανάστες.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σύννεφα καπνού γέμισαν τον ουρανό πάνω από το προσφυγικό camp στη βόρεια Γαλλία και υπάρχουν φόβοι για εκρήξεις από μπουκάλες γκαζιού που υπάρχουν εκεί. Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph ήδη έχουν γίνει πέντε συλλήψεις για τις φωτιές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το AFP η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Ήδη από χθες, ενώ πρόσφυγες και μετανάστες το εγκατέλειπαν κατά εκατοντάδες, ήταν σε εξέλιξη η κατεδάφιση του camp, που αποτελεί απόφαση του Φρανσουά Ολάντ και της κεντροαριστερής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, καθώς το Καλαί είχε γίνει τα τελευταία χρόνια πεδίο συγκρούσεων και ταραχών, καθώς και θέλγητρο για την παράτυπη μετανάστευση στη Γαλλία.

Στον εν λόγω καταυλισμό είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να μεταβούν στη Βρετανία, μένοντας σε ετοιμόρροπα παραπήγματα με σχεδόν ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και γι' αυτό πολλοί θεωρούν ότι η «Ζούγκλα» είναι το σύμβολο της αποτυχίας της Ευρώπης να επιλύσει την προσφυγική κρίση.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, περίπου 6.000 και 8.000 μετανάστες και πρόσφυγες - κυρίως από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία - θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.