Η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει «να ενισχυθεί με περισσότερη επιτήρηση από κάμερες ασφαλείας» σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Το νέο σενάριο προβλέπει κάμερες ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, πάρκινγκ και μέσα μαζικής μεταφοράς που υπόκεινται σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.

Σχετικά με την επέκταση των συστημάτων παρακολούθησης σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να αποφασίσουν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των κρατιδίων, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο τηρούν μάλλον επιφυλακτική στάση, γεγονός που λαμβάνουν υπόψη τους οι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Το σχέδιο νόμου αφορμάται από τις αιματηρές επιθέσεις στο Άνσμπαχ και το Μόναχο το καλοκαίρι. Απέναντι σε τέτοια περιστατικά «υπάρχει ανάγκη να εξεταστούν σοβαρότερα οι συνθήκες ασφαλείας και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις με μεγαλύτερη ευθύνη» σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται προς το παρόν σε διαδικασία συζητήσεων μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών τομέων.

Ευρύτερα σχέδια για την εσωτερική ασφάλεια

Για να εφαρμοστεί ωστόσο ο νόμος θα πρέπει να αλλάξουν μερικά σημεία του ομοσπονδιακού νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Για παράδειγμα θα πρέπει να υπάρξει η διατύπωση ότι η ασφάλεια του πληθυσμού «οφείλει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής». Κατόπιν το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να προωθήσει τον λεγόμενο «νόμο βελτίωσης των συστημάτων παρακολούθησης» ει δυνατόν τον Νοέμβριο μαζί με άλλα πλάνα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια.

Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η αυτόματη καταγραφή των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στα σύνορα υπό ιδιαίτερες συνθήκες απειλής. Παράλληλα ο Τόμας ντε Μεζιέρ σκοπεύει να εφαρμόσει πιλοτικά ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια για τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία.