current views are: 18

27 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση16:22

Οι ανατριχιαστικές ιστορίες των δύο κοριτσιών που ήταν σκλάβες των τζιχαντιστών (φωτό)

Πίσω από ένα βραβείο κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες φρίκης και αντίστασης παράλληλα. Αυτή είναι η περίπτωση των δύο γυναικών που τους απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ. Οι ιστορίες τους είναι συγκλονιστικές. 

Δημοσίευση 16:22’

Πίσω από ένα βραβείο κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες φρίκης και αντίστασης παράλληλα. Αυτή είναι η περίπτωση των δύο γυναικών που τους απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ. Οι ιστορίες τους είναι συγκλονιστικές. 

Πίσω από ένα βραβείο κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες φρίκης και αντίστασης παράλληλα. Αυτή είναι η περίπτωση των δύο γυναικών που τους απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ. Οι ιστορίες τους είναι συγκλονιστικές. 

Πίσω από την είδηση που πολλοί γνωρίζουν, δηλαδή πως η 20χρονη, Νάντια Μουράντ Μπασι, και η 18χρονη, Λάμια Ατζί Μπασάρ, ήταν αιχμάλωτες και σκλάβες του σεξ του Ισλαμικού Κράτους και κατάφεραν να δραπετεύσουν, υπάρχουν δύο ανθρώπινες ιστορίες που ανατριχιάζουν.  Είναι οι ιστορίες των δύο κοριτσιών του βραβείου Ζαχάρωφ

Όλα ξεκίνησαν για τις δύο ακτιβίστριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ (θρησκευτική μειονότητα στην οποία το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει γενοκτονία) όταν τον Αύγουστο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε όλους τους άντρες του χωριού Κότσο. Είναι το χωριό των δύο κοριτσιών.

Μετά τις δολοφονίες των αντρών  οι τζιχαντιστές, στην ουσία, υποδούλωσαν γυναίκες και παιδιά. Μεταξύ τους και η Νάντια Μουράντ Μπασι και η Λάμια Ατζί Μπασάρ, οι οποίες αγοράστηκαν και πουλήθηκαν ως σκλάβες του σεξ. Παράλληλα, δεκάδες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, από το χωριό Κότσο,δολοφονήθηκαν, διότι κρίθηκε πως δεν είχαν «σεξουαλική αξία». Ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες και η μητέρα της Μπασί.

Ακολουθούν λίγα λόγια για τη φρίκη που έζησαν τα δύο κορίτσια και το tweet,μαζί με μια φωτογραφία τους, με το οποίο ευχαρίστησαν για το βραβείο που τους απονεμήθηκε.

Λάμια Ατζί Μπασάρ

Κατάφερε να δραπετεύσει, μετά από πολλές προσπάθειες, τον Απρίλιο, με τη βοήθεια της οικογένειά της, η οποία πλήρωσε διακινητές της περιοχής για να το καταφέρει. Έχει σοκαριστική πλευρά η ιστορία της. Καθώς πήγαινε προς τα εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ (και τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους την ακολουθούσαν) εξερράγη νάρκη. Το αποτέλεσμα ήταν τραυματιστεί βαριά και να χάσει μεγάλο μέρος της όρασης της. Επιπλέον, από τη νάρκη έχασαν τη ζωή τους και δύο γνωστοί της.

Η κοπέλα τελικά κατάφερε να δραπετεύσει και να βρεθεί στη Γερμανία για περίθαλψη. Εκεί βρήκε τα αδέρφια της είχαν επιζήσει από το χαμό στο χωριό της. Από τότε που αποκαταστάθηκε η υγεία της ασχολείται με την κατάσταση των της κοινότητας των Γεζίντι και βοηθά γυναίκες και παιδιά που έπεσαν θύματα των θηριωδιών του Ισλαμικού κράτους

Νάντια Μουράντ Μπασι

Δραπέτευσε, με τη βοήθεια γειτόνων της, που την έβγαλαν από την περιοχή που ελεγχόταν από το Ισλαμικό Κράτος. Έτσι έφτασε σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και μετά στη Γερμανία. Πριν από αυτά η ζωή της ήταν μια κόλαση.  Πουλήθηκε πέντε φορές σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Αναγκάστηκε να κατασκευάσει βόμβες και γιλέκα αυτοκτονίας στη Μοσούλη μετά την εκτέλεση των αδερφών και του πατέρα της από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Δεκέμβριο του 2015 μίλησε για την εμπειρία της στην πρώτη στην ιστορία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων. Τον Σεπτέμβριο του 2016, έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων.  Επίσης, συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας.

Φωτό: europarl.europa.eu


σχετικα αρθρα